Aktualizované Správy

Minúta po minúte: Referendum skončilo. Sledujeme naživo dianie v Bratislave a prinášame prvé výsledky

Aj keď páry rovnakého pohlavia nemôžu uzatvárať manželstvá, ani si adoptovať deti, Aliancia za rodinu chce tento stav utvrdiť referendom. V dnešnom hlasovaní občania rozhodujú i o tom, či má právo rodič nesúhlasiť s výučbou sexuálnej výchovy v škole. Prinášame online informácie o dianí v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Minúta po minúte: Referendum skončilo. Sledujeme naživo dianie v Bratislave a prinášame prvé výsledky
Zdroj: TASR

00:41 – V tábore Inakosti sa oslavuje. LGBTI komunita považuje nízku účasť v referende za výhru. V kaviarni Dobre&Dobré sa pripíja najmä slivovicou. Ani Aliancia za rodinu nepripúšťa prehru. V jej štábe sa ale neslávi, osadenstvo sa postupne rozchádza.

00:31 – Definitívne výsledky hlasovania v Bratislave po jednotlivých mestských častiach nájdete v tomto našom prehľade.

00:22 – Aliancia za rodinu sľubuje, že do obce, kde bola najvyššia účasť, pôjde variť guláš. V Bratislave to zjavne podľa predbežných výsledkov nebude.

00:20 – Napriek nízkej účasti Aliancia za rodinu vníma referendom pozitívne. „Toto sú výsledky referenda, ktoré dopadlo tak, že 90 percent ľudí hovorí áno rodine, hovorí áno výchove svojich detí. Aj keď je účasť iba okolo 20 percent, naše pocity sú úžasné, lebo ľudia prišli a podporili myšlienku o rodine. Verili sme, že príde viacej ľudí aj napriek antikampani, ktorá na nás bola vytváraná. No aj napriek tomu to ľudí neodradilo a tí prišli a povedali áno rodine,“ povedal Anton Chromík.

00:13 – Účasť na referende v Bratislavskom kraji bola len 16,92 %. Je to výrazne menej ako celoslovenských 21,33 percenta.

23:50 – V najväčšej mestskej časti, v Petržalke, prišlo k referendovým urnám len 14,7 %. Aj z Nového Mesta hlásia nízku volebnú účasť, iba 16,7 percenta.

23:30 – „Tie výsledky sú absolútne jednoznačné,“ Anton Chromík hodnotí referendum ako úspešné. „Ono sa to nekončí. Ono sa to začína referendom.“

23:27 – Odovzdaných je už 84 % zápisníc z Bratislavského kraja. Predbežné výsledky hovoria, že k urnám prišlo 16,5 percenta voličov z nášho kraja. Je to menej, ako je známy celoslovenský priemer, ktorý je momentálne 19,5 percenta.

22:15 – Alianciu za rodinu prišiel do Bratislava Flag Ship Restaurant podporiť aj herec Štefan Bučko.

23:13 – V Bratislavskom kraji už odovzdalo zápisnice 48,7 % komisií, účasť je 16,1 %. Väčšina hlasujúcich povedalo „áno“ na všetky tri otázky. Aj na celoslovenskej úrovni zatiaľ účasť nedosahuje ani 20 percent.

22:57 – Do Bratislava Flag Ship Restaurant, kde čaká na výsledky vedenie Aliancie za rodinu, už prišiel aj majiteľ reštaurácie, poslanec NR SR Alojz Hlina. Podnikateľ povedal, že len prišiel po dcéru, ktorá v podniku brigáduje. Priestory vraj dal aliancii k dispozícii zadarmo, catering si platia.

22:55 – V Bratislavskom kraji je spočítaná už takmer tretina hlasov. Účasť podľa predbežných výsledkov stále neprekročila 16 percent.

22:45 – Spočítaných je už 12,9 % hlasov. V Bratislavskom kraji hlásia účasť 15,6 % voličov.

22:40 – Štatistický úrad zverejnil prvé údaje: V Bratislavskom kraji účasť dosahuje 16,41 percenta. Spočítaných je zatiaľ len 3,22% hlasov.

22:22 – Medzi predstaviteľov LGBTI komunity prišiel expredseda NR SR a europoslanec Richard Sulík (SaS).

22:10 – Anton Chromík po uzatvorení referendových miestností poďakoval tým, ktorí pristúpili k urnám: „Chcem sa poďakovať všetkým ľuďom, ktorí sa zúčastnili hlasovania a našli si cestu do volebných miestností. Chcem sa poďakovať všetkým dobrovoľníkom, ktorí sa podieľali na kreovaní celého projektu. Ďakujem aj ľuďom, ktorí podpísali petíciu, aby sa vôbec referendum uskutočnilo. Ďakujeme všetkým, ktorí prišli vyjadriť svoj názor na rodinu, manželstvo a deti. Neviem zatiaľ nič o volebnej účasti a nechceme sa k výsledkom predbežne vyjadrovať. Nedovolíme si ani uvádzať žiadne odhady.“

22:02 – Účasť na referende pravdepodobne nepresiahne 50-percentnú hranicu a referendum nebude úspešné. Myslí si to minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý počas dnešného dňa navštívil niekoľko okrskových komisií v okolí Bratislavy.

22:01 – Predstavitelia LGBTI komunity čakajú na výsledky referenda v kaviarni Dobre&Dobré. V podniku je spolu s nimi množstvo novinárov. Naša redaktorka Nikola Richterová hlási: „Momentálne je to tu tak preplnené, že sa nevieme ani hýbať. Väčšinu osadenstva ale tvoria novinári.“

22:00 – Volebné miestnosti sa uzatvorili. Čaká sa na výsledky.

17:25 – Priebeh referenda je pokojný. Doteraz sa nevyskytli žiadne mimoriadne udalosti, ktoré by hlasovanie narušili. Skonštatovala to riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová.

Od doobedňajšieho rokovania Ústrednej komisie pre referendum (UKR) pribudlo päť podnetov. Jeden z nich upozorňoval na webstránky dvoch obcí, ktoré tam propagovali alebo presviedčali občanov, akým spôsobom by mali hlasovať. „Toto je otázka, ktorá v zákone riešená nie je. Zákon jediné obmedzenie, ktoré uvádza, je, že najmä v deň konania referenda sa nesmú presviedčať občania o spôsobe hlasovania, a to najmä v okolí miestností na hlasovanie,“ vysvetlila Chmelová.

17:05 – Referenda sa zúčastnil aj premiér Robert Fico. Dnes popoludní odovzdal svoj hlas v referendovej miestnosti na základnej škole na Majerníkovej ulici v Bratislave. „Na otázky odpovedal premiér slobodne,“ informovala Ľubica Končalová z tlačového odboru strany Smer-SD.

16:58 – Predseda SDKÚ-DS a Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo sa zúčastnil v Bratislave dnešného referenda o rodine. Frešo uviedol, že toto je dôležité referendum so zaujímavou témou pre spoločnosť, v ktorej nie sú jednotné názory. Preto treba začať serióznu diskusiu aj o registrovaných partnerstvách, aby sa Slovensko pohlo dopredu podľa príkladu niektorých krajín.

16:47 – V Čunove a Jarovciach, dvoch bratislavských mestských častiach, ktoré v novembrových komunálnych voľbách zaznamenali najväčšiu účasť voličov, referendum ľudí do hlasovacích miestností nepriťahuje. Z oboch miest hlásia zatiaľ vlažný záujem o účasť na referende.

16:35 – V bratislavskej mestskej časti Vrakuňa prebieha referendum v deviatich okrskoch pokojne. Podľa starostu mestskej časti Martina Kuruca zatiaľ nezaregistrovali žiadnu sťažnosť či narušenie priebehu referenda. „Účasť je nízka, okolo desať percent,“ uviedol svoj odhad starosta.

15:40 – Referendum o ochrane rodiny prebieha v bratislavskej mestskej časti Rača pokojne. Do okrsku v Miestnom úrade (MÚ) v Rači prišli hlasovať aj svadobčania z Vranova nad Topľou.

„Priebeh hlasovania je zatiaľ bez väčších problémov. Zaregistrovali sme len jednu sťažnosť, ktorá sa týkala toho, že máme zle označené hlasovacie miestnosti. Ľudia si totiž nečítajú oznámenie o čase a mieste konania referenda a idú hlasovať do miestnosti, ktorá je zrušená,“ povedala Jarmila Ďuríková z Oddelenia vnútornej správy MÚ Bratislava-Rača.

15:15 – Aj v okresnom meste Pezinok má referendové hlasovanie pokojný a bezproblémový priebeh. Vo volebných zoznamoch je zapísaných takmer 20-tisíc voličov, približne sto občanov požiadalo o hlasovací preukaz. Pezinčania môžu tradične hlasovať v 18 známych, štandardných okrskoch.

Ako priblížil primátor mesta Oliver Solga, „referendové hlasovanie o rodine nemá v Pezinku doteraz ani ten najmenší konfrontačný tón. Občania však o plebiscit dosiaľ neprejavili dáky vyšší záujem. Volebná účasť je zatiaľ hlboko pod hranicou ostatných minuloročných komunálnych volieb,“ odhadol Solga.

Prečítajte si tiež: Referendum: Prázdne bratislavské volebné miestnosti svedčia o zatiaľ mizernej účasti

14:45 – Celkový počet zapísaných voličov v okresnom meste Senec je 14.404, vydali im 76 hlasovacích preukazov, zo zoznamov vyškrtli 13 nesvojprávnych osôb. Voľby dosiaľ prebiehajú bez problémov. V Senci otvorili 11 hlasovacích miestností, čo je o štyri menej ako pri vlaňajších komunálnych voľbách.

14:25 – Prvé priebežné neoficiálne výsledky referenda o ochrane rodiny by sa na stránke volbysr.sk mohli objaviť medzi 22.30 až 23.00 h. Uviedla to predsedníčka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová.

„Spracovanie bude aktualizované každých desať minút a vlastne kto bude mať záujem si môže skontrolovať výsledky hlasovania v ich obci alebo volebnom obvode,“ informovala šéfka štatistikov.

13:40 – Referendová atmosféra v Malackách nie je poznačená ani hektikou, ani návalom ľudí v hlasovacích miestnostiach. Obyvatelia prichádzajú väčšinou jednotlivo, o hlasovanie je v porovnaní s minuloročnými voľbami oveľa menší záujem.

„Zatiaľ referendum prebieha pokojne, bez rušivých vplyvov,“ informoval Ladislav Adamovič, poverený funkciou prednostu Mestského úradu v Malackách.

13:00 – Podpredseda Národnej rady SR a predseda Kresťanskodemo­kratického hnutia Ján Figeľ sa dnes na obed zúčastnil spolu s manželkou referenda na Základnej škole Za kasárňou 2 v Bratislave. Otázky na dnešnom referende sa podľa neho týkajú každého. Dúfa preto, že účasť ľudí bude významná a bude odpoveďou na dôležitosť rodiny.

On sám sa referenda zúčastnil, pretože sa týka dôležitej témy. „Rodina je nielen základom spoločnosti, ale aj prvou civilizačnou inštitúciou. To, ako je definované a chápané nielen manželstvo, ale aj oprávnenia na osvojenia si adopcie a zodpovednosti pri výchove detí, je veľmi dôležité pre súčasnosť aj budúcnosť Slovenska,“ skonštatoval Figeľ.

12:30 – Priebeh referenda v bratislavskej mestskej časti Petržalka je zatiaľ pokojný. „Zásadné problémy sme zatiaľ nezaregistrovali. Najčastejšie riešime to, že sa referenda domáhajú zúčastniť ľudia, ktorí nemôžu, lebo nie sú občanmi Slovenskej republiky,“ povedala Denisa Paulenová z Oddelenia organizačných vecí Miestneho úradu (MÚ) Bratislava-Petržalka.

11:45 – V najväčšej slovenskej nemocnici, Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB), dnes hlasovalo do prenosnej schránky 34 pacientov, dve sestry a jeden lekár. Všetci mali hlasovací preukaz.

9:30 – V obci Plavecký Štvrtok má referendum pokojný priebeh. „Prichádzajú ľudia všetkých vekových kategórií, mierne prevažujú starší ľudia,“ uviedol člen okrskovej referendovej komisie Daniel Petrík.

Podľa starostu obce bude účasť nižšia ako pri voľbách. „Dnešné referendum je podľa mňa dôležité, no očakávam predsa len nízku účasť,“ uviedol starosta Plaveckého Štvrtka Ivan Slezák.

8:00 – Na referende o rodine sa chce v piatich nemocniciach Univerzitnej nemocnici Bratislava, ktorá je najväčšou na Slovensku, zúčastniť 37 ľudí. Podmienkou je platný hlasovací preukaz. Nepotrebujú ho len tí, ktorých trvalý pobyt a sídlo nemocnice patria pod rovnaký okrsok.

7:30 – V bratislavskej mestskej časti Vajnory je vo dvoch volebných okrskoch zapísaných 4332 občanov. Prvým voličom bol Jozef. „Myslím si, že referendum určite má svoj zmysel, lebo jednak dáva možnosť ľuďom, aby sa vyjadrili k otázkam, ktoré ich asi aj trápia. Na druhej strane si myslím, že kampaň, ktorá bola, dosť ľudí aktivizovala k tomu, aby sa na referende zúčastnili,“ povedal.

7:08 – Prvými hlasujúcimi v dnešnom referende o rodine v bratislavskom Lamači bola rodina Škovierovcov. Hlasovacie lístky vhodila do urny spoločne osem minút po siedmej hodine. „Myslím si, že je dôležité zúčastniť sa na referende, aby bolo zachované ľudstvo a tvár ľudstva,“ vyjadrili sa pre TASR manželia Daniel a Mária Škovierovci. V Lamači môže svoj hlas v referende odovzdať 6100 občanov.

7:00 – Otvorili sa volebné miestnosti. Hlasovať môžu ľudia do 22:00. Ide v poradí o ôsme všeľudové hlasovanie v ére samostatného Slovenska. Z doterajších siedmich bolo platné iba jediné, a to v roku 2003, keď sa občania vyjadrovali k vstupu SR do Európskej únie.

Referendum fotky
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM