Správy Samospráva

Krok vpred v boji proti hazardu. Herne zmiznú z panelákov a automaty z krčiem

Parlament dnes definitívne schválil novelu zákona o hazardných hrách. Patologickí hráči a poberatelia dávok v hmotnej núdzi si už nezahrajú.

Ilustračný obrázok k článku Krok vpred v boji proti hazardu. Herne zmiznú z panelákov a automaty z krčiem
5
Galéria
Zdroj: TASR

Parlament definitívne schválil novelu zákona o hazardných hrách. Vyplýva z nej viacero zásadných zmien.

„Dnes došlo k výraznému posilneniu vôle Bratislavčanov, pretože Národná rada schválila novelu zákona o hazarde, ktorá výrazne posilňuje kompetencie samosprávy a občanov. Petícia proti hazardu v Bratislave má 136 139 podpisov. Momentálne prebieha niekoľkostupňová kontrola týchto podpisov,“ vyjadril sa k novinke primátor Ivo Nesrovnal.

Náročná kontrola podpisov

„Kontrola podpisov na petícii je administratívne dosť náročná činnosť, kontrolujú sa nielen trvalé pobyty, ale aj plnoletosť ľudí, ktorí ju podpísali. Bratislava nemá matriku ako menšie obce, preto je to náročnejšie,“ doplnil Nesrovnal.

Po spomínanej kontrole bude výsledok petície predložený na rokovanie samosprávnych orgánov – komisiám mestského zastupiteľstva hlavného mesta SR Bratislavy, Mestskej rade hlavného mesta SR Bratislavy a Mestskému zastupiteľstvu hlavného mesta SR Bratislavy. Následne bude možné prijať VZN za obmedzenie hazardu v Bratislave.

Ľudia v hmotnej núdzi si už nezahrajú

Parlament dnes definitívne schválil novelu zákona o hazardných hrách. V špeciálnom registri zaevidujú poberateľov dávok v hmotnej núdzi a ľudí, ktorým diagnostikovali patologické hráčstvo. Cieľom novely je podľa rezortu financií ochrana spotrebiteľa, ktorá má byť založená najmä na prevencii a požiadavkách založených na zodpovednom hraní.

V registri budú evidovaní aj členovia domácnosti, ktorí poberajú dávku v hmotnej núdzi. Týkať sa to má teda aj manžela či manželky. Evidované osoby budú mať zamedzený prístup k hazardným hrám počas obdobia, ktoré bude špecifikované v zákone.

Stačí pätnásť percent

Poslanci schválili aj pozmeňujúci návrh koaličnej poslankyne Edity Pfundtner (Most-Híd). Upravuje sa ním zákon o petícii za zakázanie hazardu. V Bratislave bude stačiť, ak petíciu podpíše 15 percent obyvateľov nad 18 rokov.

Koniec herní v panelákoch a krčmách

Novelou zákona sa upraví aj umiestnenie prevádzkovateľov hazardných hier. Herne budú môcť byť umiestnené len v hoteloch, moteloch a penziónoch, budovách pre obchod a služby, budovách pre kultúru a na verejnú zábavu. V bytových domoch bude môcť byť herňa umiestnená, len ak s tým bude súhlasiť nadpolovičná väčšina všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov.

Automaty by tak mali zmiznúť napríklad z krčiem, keďže novela presúva hazardné hry do herní.

Právna norma stanovuje i prísnejšie pravidlá pre online prevádzkovateľov hazardných hier. Zmeny sa majú týkať subjektov bez licencie, ktoré nemajú na svoju činnosť povolenie a do štátnej pokladnice na Slovensku neplatia dane.

Automaty a hazard
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM