Samospráva

I. Nesrovnal: Robím všetko preto, aby bola petícia za zákaz hazardu úspešná

Na dnešnom mestskom zastupiteľstve primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal ubezpečil všetkých prítomných, že hlavné mesto robí všetko preto, aby bola petícia za zákaz hazardu úspešná.

Ilustračný obrázok k článku I. Nesrovnal: Robím všetko preto, aby bola petícia za zákaz hazardu úspešná
Zdroj: TASR

Na dnešnom mestskom zastupiteľstve, ktoré sa venovalo téme petície za zákaz hazardu v meste a informovaní o postupe mesta pri vybavovaní petície, primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal ubezpečil všetkých prítomných, že hlavné mesto robí všetko preto, aby bola petícia za zákaz hazardu úspešná a nespochybniteľná.

„V kontrole potrebných náležitostí petície mesto pokračuje tak, aby bolo všeobecne záväzné nariadenie týkajúce sa obmedzenia hazardu v meste prijaté čo možno najskôr,“ informovala hovorkyňa hlavného mesta Ivana Skokanová.

Hazard škodí našej spoločnosti

„Bratislavčania chcú obmedziť hazard v Bratislave! To, že v Bratislave hazard presiahol únosnú mieru, potvrdilo 136 139 ľudí, ktorí sa pod petíciu podpísali. Ako som sľúbil, spravím všetko preto, aby sa vôľa Bratislavčanov naplnila! Takýto výskyt hazardu škodí našej spoločnosti. Aj preto som sa ešte minulý rok postavil na čelo petičného výboru a náš úspech je obrovský,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

„Diskusia, ktorej sme boli dnes na zastupiteľstve svedkom, je len odvádzanie pozornosti od faktu, že Bratislave sa konečne začína dariť. Je to jednoducho čisté politikárčenie a vytĺkanie politického kapitálu bez konkrétnych riešení,“ reagoval primátor Nesrovnal na niektoré výhrady poslancov a starostov, ktoré adresovali na postup mesta pri vybavovaní petície a preverovaní naplnenia požiadaviek, ktoré stanovuje zákon.

Postupujeme podľa zákona

„Je to jednoducho neznalosť problematiky a hľadanie najjednoduchších, ale, žiaľ, zákonne neprijateľných riešení. Ale ja nesmiem postupovať podľa toho, ako by to bolo najjednoduchšie, ale tak, aby to bolo zákonne nespochybniteľné a petícia bola úspešná! Postupujeme teda podľa zákona,“ doplnil primátor Nesrovnal.

„Táto petícia sa totiž riadi aj iným zákonom ako štandardné petície – zákonom o hazardných hrách, preto nesmieme nič podceniť,“ dodal Nesrovnal.

Vzhľadom na to, že ide o špecifickú petíciu, ktorá vyžaduje inú kontrolu ako štandardné petície, obrátilo sa hlavné mesto aj na orgány štátnej správy o usmernenie pri vybavovaní tejto petície.

Čítajte aj: V bratislavskom Lamači obmedzili prevádzku herní, otvorené budú mať len do desiatej

40-tisíc podpisov

Podľa inštrukcií hlavné mesto teraz zabezpečuje spracovanie údajov z petičných hárkov do komplexného zoznamu, ktorý je podkladom na kontrolovanie náležitostí petície – kontroluje sa trvalý pobyt a vek podpísaných, pretože podľa zákonných podmienok petíciu proti hazardu musí podpísať 30 percent obyvateľov obce nad 18 rokov.

Aktuálne je prepísaných viac ako 40-tisíc podpisov, ktoré sa priebežne posielajú na kontrolu do Banskej Bystrice na Register obyvateľov SR.

Po tejto kontrole bude výsledok petície predložený na rokovanie samosprávnych orgánov – komisiám mestského zastupiteľstva hlavného mesta SR Bratislavy, Mestskej rade hlavného mesta SR Bratislavy a Mestskému zastupiteľstvu hlavného mesta SR Bratislavy. Následne bude možné prijať VZN za obmedzenie hazardu v Bratislave.

Obmedzenie hazardu

„Musíme si uvedomiť, že toto nie sú preteky s časom. Prepisovanie hárkov do formy, ktorú vyžaduje Register obyvateľov SR, nejaký čas trvá a chceme to urobiť dobre. Veď sami vidíte, s čím všetkým sme konfrontovaní. Akýkoľvek rýchly proces riešeniu obmedzenia hazardu v meste nepomôže. Chceme to urobiť tak, aby bola vôľa Bratislavčanov naplnená a nikto petíciu nemohol spochybniť. Výsledkom musí byť obmedzenie hazardu v Bratislave!“ vysvetlil postup mesta primátor Nesrovnal.

Od momentu, kedy bol zistený rozdiel medzi vyzbieraným počtom hárkov a fyzickým stavom hárkov po ich prepočítaní na oddelení petícií a sťažností, podniká vedenie mesta všetky potrebné kroky na to, aby bola vôľa Bratislavčanov naplnená.

Primátor Nesrovnal nariadil internú kontrolu nakladania s petičnými hárkami od času podania do podateľne až do času fyzickej kontroly na oddelení petícií a sťažností. O to isté požiadal aj petičný výbor.

Následne podal trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru SR (ďalej ako GP SR), pretože má za to, že došlo k naplneniu skutkovej podstaty trestného činu nielen tým, že je rozdiel medzi vyzbieraným počtom hárkov a fyzickým stavom hárkov, ale rovnako tým, že manipulácia s podpisovými hárkami bola protiprávna, pretože ten, kto s nimi manipuloval, nie je oprávnený nakladať s osobnými údajmi ľudí, ktorí sa pod petíciu podpísali.

Čítajte aj: Magistrátu zmizlo niekoľko tisíc podpisov pod petíciu proti hazardu

Automaty a hazard
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM