Michaela Katonová Kultúra

Bratislavčania ukázali, že im na zeleni záleží. Na koncert pre zachovanie Pečnianskeho lesa prišli desiatky ľudí

Koncertom na Námestí SNP dnes protestovali občianske iniciatívy a združenia proti zámene Pečnianskeho lesa. Atmosféru za zachovanie lesa vytvorili nielen muzikanti, ale najmä desiatky ľudí, ktorým táto problematika nie je ľahostajná. Občianski aktivisti vyjadrili svoje názory a prezentovali fakty.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavčania ukázali, že im na zeleni záleží. Na koncert pre zachovanie Pečnianskeho lesa prišli desiatky ľudí
Foto: Michaela Katonová / Zdroj: Dnes24.sk

Aktivisti sú zámenou pobúrení a cítia potrebu, aby sa o tom dozvedelo čo najviac ľudí. To bol aj dôvod, prečo koncert zorganizovali.

„Budeme vytvárať verejný tlak,“ povedal Oliver Kríž z občianskeho združenia Mladá Bratislava. Zároveň dnes pred koncertom zdôraznil, že treba povedať rázne nie.

Kríž naznačil aj to, že za výmenou môže byť aj zámer vytvoriť lukratívne miliónové bývanie na brehu Dunaja s výhľadom na hradný kopec. Viacerí aktivisti poukázali aj na fakt, že štát by mal územie odovzdať občianskemu združeniu Človek a strom, o ktorom nikto doteraz nevedel. Niektorí zdôraznili, že situácia trvá od roku 2008.

Súd nedávno potvrdil zámenu dvadsaťštyri hektárov Pečnianskeho lesa za rovnakú výmeru v Šiatorskej Bukovinke v okrese Lučenec. K Lesom SR smerujú početné výzvy. Odvolanie proti rozsudku, nad ktorým dvíhajú obočie organizácie aj verejnosť však Lesy SR stále nepodali. Podporu vyjadrila aj mestská časť Petržalka. Odmieta, aby sa obchodovalo so zeleňou, ktorej má Bratislava už aj tak málo.

Koncert na podporu Pečnianskeho lesa podporilo a zároveň organizovalo niekoľko občianskych združení a iniciatív. Mladá Bratislava, OZ Bratislavské rožky, SOS Bratislavský hrad, OZ Hrad-Slavín, OZ Za lepšiu Kolibu, Projekt Bratislava, Lesoochranárske zoskupenie VLK, Naše Karpaty, Slovenská aliancia ochrancov zvierat, Iniciatíva Zachráňme Železnú Studienku, Iniciatíva Cyklokuchyňa a Alojz Hlina.

Prečítajte si tiež: Koncert na podporu zachovania Pečnianskeho lesa spojí viaceré organizácie

Pečniansky les obeťou zločinu? Súd potvrdil prevod pozemkov pod lesom na občianske združenie

Koncert za zachovanie Pečnianskeho lesa
5
Galéria
Foto: Michaela Katonová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM