Krimi

Pečniansky les obeťou zločinu? Súd potvrdil prevod pozemkov pod lesom na občianske združenie

Zmluva o výmene pozemkov pod bratislavským Pečnianskym lesom za pozemky v Šiatorskej Bukovinke (okres Lučenec) medzi štátnym podnikom Lesy SR a občianskym združením Človek a strom platí.

Ilustračný obrázok k článku Pečniansky les obeťou zločinu? Súd potvrdil prevod pozemkov pod lesom na občianske združenie
Zdroj: TASR

Rozhodol o tom Okresný súd Bratislava II, ktorý zamietol žalobu štátneho podniku o určenie neplatnosti zámennej zmluvy. Lesy SR však nevylúčili, že sa voči rozhodnutiu odvolajú.

„V danej veci bolo dňa 13. novembra 2015 meritórne rozhodnuté, návrh navrhovateľa bol zamietnutý. Konanie nie je právoplatne ukončené," povedal Erik Tomus z Krajského súdu v Bratislave. Ako avizoval hovorca Lesov SR Vlastimil Rezek, podnik zváži po doručení rozsudku prípadné odvolanie. K prevodu pozemkov podľa jeho slov doteraz nedošlo.

Na pojednávanie prišli i viacerí poslanci parlamentu, medzi nimi aj Alojz Hlina (KDH), ktorý prístup súdu kritizoval. **Zámenu pozemkov označil za jeden z najväčších podvodov po novembri '89. Škodu, ktorá takto vznikne štátu, odhaduje na 100 miliónov eur. „Tento podvod je zároveň aj jeden z najdrzejších podvodov, aký sa kedy v Európe stal. Ukradnúť 24 hektárov pozemkov priamo pod oknami parlamentu je naozaj husársky kúsok,“ reagoval.

„S výmennou zmluvou nebolo všetko v poriadku“

OZ Človek a strom vzniklo v máji 2008. Následne v júni požiadalo Lesy SR o zámenu 24 hektárov pozemkov pod Pečnianskym lesom za približne rovnako veľké pozemky v Šiatorskej Bukovinke. Spomínané pozemky pod Pečnianskym lesom sa nachádzajú na petržalskom brehu Dunaja rovno oproti parlamentu a Bratislavskému hradu. Združenie pôvodne vyhlasovalo, že cieľom je vytvoriť relaxačnú zónu pre Bratislavčanov, akýsi „Central park“.

Požadovanú výmenu odobrilo ministerstvo pôdohospodárstva pod vedením Ladislava Chovana (nominant ĽS-HZDS). Súhlas na zámenu nielen týchto lesných pozemkov následne zrušil ďalší šéf rezortu Zsolt Simon (Most-Híd). Výmena sa nepozdávala ani lučeneckému katastru. Ten bol presvedčený, že s výmennou zmluvou nebolo všetko v poriadku a odmietol zapísať nových vlastníkov. Prípad sa nakoniec dostal až na Najvyšší súd SR, ktorý odobril predchádzajúce rozhodnutie Krajského súdu v Banskej Bystrici o zrušení rozhodnutia katastra.

Pečniansky les je súčasťou územia európskeho významu Bratislavské luhy a predstavuje časť súvislých lužných lesov medzi Bratislavou a Viedňou. Žijú tu napríklad bobry, sovy, datle, ale aj srny, diviaky či jelene, keďže les je stále napojený na voľnú krajinu.

Prečítajte si tiež: Penta predstavila detaily polyfunkčného komplexu Čulenova: Mrakodrapy s 31 nadzemnými podlažiami a viac ako 800 bytmi

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM