Roland Kyška Rôzne

Komentár: Tak dlho nakladali bratislavskej kaviarni, až sa im postavila čelom

Debaty o bratislavskej kaviarni mali dlho pachuť Zemanovej becherovky. Keď sa súčasný český prezident potreboval vymedziť voči intelektuálom a kriticky zmýšľajúcej mase svojich nevoličov, hodil ich do škatuľky pražská kaviareň. Netrvalo dlho, kým inšpirácia z Česka dorazila k nám.

Ilustračný obrázok k článku Komentár: Tak dlho nakladali bratislavskej kaviarni, až sa im postavila čelom
Zdroj: Dnes24.sk

Zemanov trik zafungoval, napokon potreba vymedziť sa voči inteligencii spája ľavicu aj extrémnu pravicu už roky. Po príklady nemusíme ísť do Latinskej Ameriky, aj keď tá ich ponúka priehrštiami. Keď po pakte Ribbentrop-Molotov vtrhla sovietska armáda a NKVD do Poľska, vysokoškolskí pedagógovia, lekári, vedci či dôstojníci putovali do Katynského lesa, kde boli bez milosti zmasakrovaní.

Keď Hitler vpadol do Čiech, kam zamierili nacistickí vojaci medzi prvými? Na vysoké školy, najprv dobili a zabili niekoľko predstaviteľov inteligencie, potom české univerzity nadobro zavreli. Na jazyk sa derie poznámka, že aj protivládne demonštrácie v centre Bratislavy pred dvomi rokmi skončili útokom na vrátnicu Univerzity Komenského.

Kaviareň ako symbol

Samozrejme, ani Zeman, ani jeho nasledovníci na Slovensku, nie sú veľmi originálni. Keď v 1948 prišli po puči k moci komunisti, ich krvavé oči zbadali pražskú Café Louvre – miesto, kam chodievali kedysi bratia Čapkovci, Max Brod či Franz Kafka. Kaviareň ako symbol slobodného myslenia a diskusií zlikvidovali, nábytok v „rauši“ povyhadzovali z okna. Podobný osud čakal v Bratislave kaviareň Astória na Suchom mýte.

V ostatných mesiacoch sme sa kadečo mohli dozvedieť o súčasnej bratislavskej kaviarni, ako semeništi povaľačov, ktorí sú nadobro odtrhnutí od reality. Predstavitelia vládostrany, ale aj weby a facebooky kotlebovcov a ich mentálnych príbuzných, v bratislavskej kaviarni našli jednoznačného nepriateľa. Stačilo, aby im ktokoľvek oponoval, jeho argumenty boli jednoznačne odmietnuté ako bratislavskoka­viarenské debaty. Čo tam potom, že dotyčný/á nepije kávu a navyše žije v Prešove… Vymedziť sa treba a keď niekoho opečiatkujete, ľahšie ho vyradíte z kruhu tých, ktorých treba brať vážne.

Kaviareň sa ozvala

Aj keď niektorí (napr. spisovateľ Michal Hvorecký) tvrdili, že inštitúcia zvaná bratislavská kaviareň skutočne existuje, veľa dôkazov o tom doteraz nebolo. Mnohí dokonca pochybovali o jej možnom výtlaku. Jedni tvrdili, že viac rečí sa v meste vedie aj tak pri pive; iní, že kaviareň je dnes miestom, kde ľudia sedia skôr potichu s očami zapichnutými na monitore notebooku či mobilu.

Potom ale prišla druhá septembrová nedeľa, keď sa dve desiatky bratislavských kaviarní spojili a rozhodli sa postaviť proti tlupe občanov, ktorí prídu do centra protestovať „proti islamizácii Európy a imperializmu USA". Naposledy podobný pochod skončil útokmi na športovcov či moslimskú rodinu s malými deťmi. Kaviarne dnes ponúkajú kávu zadarmo tým, ktorí prídu jasne označení symbolom iniciatívu Výzva k ľudskosti či antifašistickou symbolikou.

Po dnešku to preto budú mať tí, ktorí sa potrebujú vymedziť voči bratislavskej kaviarni, relatívne jednoduché. Minimálne 22 podnikov vyjadrilo jasne svoj názor, napriek tomu, že im dnes hrozí od niektorých účastníkov protislamského zájazdu nesúhlasný šuter do okna.

Pre mňa je to celkom pozitívna správa o tomto meste.

Prečítajte si viac: Čiernou kávou proti bielemu Slovensku: Káva či víno bude v Bratislave zadarmo pre každého, kto prejaví svoju ľudskosť

Informácie o dnešných protestoch nájdete tu:

Bratislavu a Malacky čakajú dnes viaceré protesty. Polícia prijala viaceré bezpečnostné opatrenia

Minúta po minúte: Káva zadarmo, zbierka pomoci aj petícia za zabránenie príchodu imigrantov. Tak to aktuálne vyzerá v Bratislave

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM