Aktualizované Krimi

Minúta po minúte: Káva zadarmo, zbierka pomoci aj petícia za zabránenie príchodu imigrantov. Tak to aktuálne vyzerá v Bratislave

V Bratislave a v Malackách sa dnes naraz konajú tri verejné zhromaždenia. Demonštrácia za toleranciu, Spoločne za Slovensko, proti islamizácii Európy a imperializmu USA a Malacky povstaň! Polícia po poslednom proteste, ktorý sa nezaobišiel bez násilností, prijala viaceré bezpečnostné opatrenia.

Ilustračný obrázok k článku Minúta po minúte: Káva zadarmo, zbierka pomoci aj petícia za zabránenie príchodu imigrantov. Tak to aktuálne vyzerá v Bratislave
Zdroj: Dnes24.sk

Prvým podujatím je „Demonštrácia za toleranciu“, ktoré sa začína o 14:00 s predpokladaným ukončením do 17-tej hodiny. Prebieha na Kamennom námestí, Hviezdoslavovom námestí, Hlavnom námestí a Námestí slobody.

Ďalšie zhromaždenie Spoločne za Slovensko, proti islamizácii Európy a imperializmu USA začína o 15:00 s plánovaným ukončením do 18-tej hodiny Účastníci sa stretávajú na Námestí Francza Liszta (na predstaničnom námestí) a ďalej sa za doprovodu polície presunú cez Šancovú ulicu, Štefánikovu ulicu, Hodžovo námestie, Suché Mýto, Hurbanovo námestie až na Námestie SNP. Polícia je na Hlavnej stanici pripravená už od 14:00.

Okrem toho sa o 16:00 odohrá na Hviezdoslavovom námestí „Výzva k ľudskosti: LIVE“ – koncert k ľudskosti, na ktorom sa predstavia napríklad Korben Dallas, Bez ladu a skladu, Živé kvety a iní. Program nájdete TU.

Tretie zhromaždenie sa uskutoční v Malackách – „Malacky povstaň! Bráň svoju vlasť proti islamizácii spoločne za Slovensko“ so začiatkom o 17:00 a plánovaným ukončením do 20:00. Účastníci sa stretávajú pri soche M. R. Štefánika na Kláštornej ulici a ďalej sa budú presúvať cez Mierové na Kláštorné námestie, na Družstevnú ulicu.

Prečítajte si tiež:

V Bratislave môže byť počas soboty rušno. Mierumilovný Koncert k ľudskosti sa koná v jeden deň spolu s Pochodom proti islamizácii

Komentár: Tak dlho nakladali bratislavskej kaviarni, až sa im postavila čelom

Naša redaktorka monitoruje situáciu v teréne.

MINÚTA PO MINÚTE

19:11 – Náš ONLINE je ukončený.

19:00 - Protest Spoločne za Slovensko, proti islamizácii Európy a imperializmu USA sa zaobišiel tentokrát bez výtržností.

17:51 - Protest proti islamizácii Európy sa skončil a väčšina ľudí odchádza za doprovodu polície späť na Hlavnú stanicu. Polícii zatiaľ neboli hlásené žiadne výtržnosti. Na Hviezdoslavovom námestí ľudia pribúdajú. Môže ich tu byť okolo tisíc.

17:40 - Polícia stále stráži prístupy na Hviezdoslavovo námestie.

17:27 - Niektorí účastníci protestu proti islamizácii Európy sa vydali na Hviezdoslavovo námestie, kde v súčasnosti prebieha koncert k Ľudskosti. Polícia však má situáciu plne pod kontrolou a na Hviezdoslavovo námestie ich nepustila.

17:14 - Kino Mladosť sa pripojilo k Výzve k ľudskosti a umožnilo návštevníkom koncertu používať toalety v priestoroch ki­na.

17:08 - 500 metrov vzdušnou čiarou od Námestia SNP je pred Národným divadlom úplne iná atmosféra. Žiadne kričanie, pískanie a vulgárne nadávky ako na Námestí SNP. Na Hviezdoslavovom námestí má byť dnes prečítané aj vyhlásenie Dalájlamu o podpore Výzvy k ľudskosti.

Ľudí na Námestí SNP ubúda. Marián Kotleba dnes pre iné povinnosti nevystúpil.

16:59 - Koncert k Ľudskosti začal príhovorom Michala Kaščáka. Krátko po 16:00 zahrali Bez ladu a skladu. Pomedzi vystúpenia sa prihovárajú zástupcovia neziskových organizácií, ktoré tu majú postavené svoje stánky. Libuša Roblova z Človek v ohrození hovorí: „Informujeme o našej zbierke ľudia na úteku, v rámci ktorej sme minulý týždeň poslali do Maďarska plný kamión humanitárnej pomoci.“

„Ľudia chodia za nami a vyjadrujú nám podporu, chcú prispieť materiálne aj finančne. Sú tu aj takí, ktorým sa pomoc nepáči a presviedčajú nás, že to, čo robíme, je hlúposť a zaplavia nás tu islamisti“ dodala Libuša Roblová. Viac je však podľa nej pozitívnych reakcií.

Pani na Koncerte k Ľudskosti : „Prišla som si vypočuť Daniela Pastirčáka, židovského rabína Michala Kapustina, evanjelickú farárku Annu Polckovú, Mariána Prachára, katolíckeho kňaza. Zaujímajú ma názory múdrych ľudí.“

16:41 - Čašníčka z Dobre&Dobré hovorí, že v kaviarni od rána rozdali desiatky káv a citronád označeným ľuďom so srdcami. Viac o káve zadarmo sa dočítate TU.

16:34 - Koncert na Hviezdoslavovom námestí „Výzva k ľudskosti: LIVE“ – koncert k Ľudskosti, už začal. Prítomných je približne 400 ľudí. Na Námestí SNP sa zatiaľ podpisuje petícia za zabránenie príchodu imigrantov na Slovensko.

16:30 - Robo Beňo za Priamu Demokraciu vystúpil na pódiu a povedal, že tu nevidí žiadnych extrémistov a bude presadzovať referendum za to, či tu chceme alebo nechceme imigrantov. Ozvučenie na Námestí SNP stále chýba.

16:24 - Dôchodkyňa v dave je znepokojená, kde sú tak dlho. Teraz konštatuje, že prišlo málo protestujúcich. „Však počkajte, keď nám tu budú čierni chodiť po uliciach a budú nás tu mlátiť!“

Organizátori majú problém s ozvučením. Barman z kaviarne na Námestí SNP nám hovorí, že sú tu všade porozhadzované rušičky.

16:13 - Doprava na Hodžovom námestí je obnovená v plnom rozsah. „Dovoľujeme si však upozorniť cestujúcich, že kým všetky linky začnú jazdiť podľa cestovných poriadkov, potrvá to približne 20 minút,“ informuje dopravný podnik.

16:02 - Protest proti islamizácii Európy zatiaľ prebieha pokojne a presunul sa na Námestie SNP. Ozývajú sa však vulgárne pokriky a skandovanie.

„Tieto akcie treba opakovať. Nehovorme o utečencoch, ale o okupantoch z Afriky! Všetci, ktorí ste tu, rozmýšľate správne,“ znie z pódia na námestí.

15:56 - Štefánikovou ulicou pochod prešiel bez výtržníctiev. Organizátor Magát vyzýva: „Sme posledná generácia, ktorá dokáže zachrániť Európu!“

15:51 - „Multi-kulti nechceme!“, „Vlastizrada!“, „Zatvorte hranice!“, „Mešity tu nechceme!“, skandujúcich protestujúcich môže byť aj viac ako tisíc.

15:44 - Na Štefánikovej ulici počas pochodu, keď protestujúci proti islamizácii Európy prechádzali okolo Kina Lumiére, na ktorom visí transparent „Láska“, zaznel cez otvorené okná Svadobný pochod a na dav sa spustili farebné papieriky. Protestujúci odpovedali: „Teplé špiny!“

Hodžovo námestie je uzavreté. „Približne 500 ľudí sa presúva z Hlavnej stanice cez Štefánikovu ulicu. Nepremávajú ani trolejbusové ani autobusové linky. Predpokladáme zdržanie od cca 15 do 20 minút. Za pochopenie cestujúcim ďakujeme,“ informuje Dopravný podnik Bratislava.

15:39 - Asi 500 účastníkov sa pohlo zo stanice smerom na Námestie SNP. Za pochodu sa ozýva plieskanie bičom, rapkáče, protestujúci skandujú „Slovensko Slovákom“, „Kto je pani Beňová“, „Beňová je … špinavá“, „Hlúpych ľudí nechceme!“ aj „My sme tu doma!“

V súvislosti s pochodom proti islamizácii DPB upozorňuje cestujúcu verejnosť na možné obmedzenia v MHD. „Dopravný dispečing úzko spolupracuje s hliadkami PZ a má vyslané vozidlá na monitorovanie situácie a možné odklony v doprave na Hlavnej stanici, na Hodžovom námestí, na námestí SNP aj pri PKO, ak by bolo potrebné odkláňať električkovú dopravu,“ informovala Bratislava24.sk Zuzana Vachová z DPB.

15:26 - „Otčinu si nedáme! budeme sa brániť“, „Bratstvo a svornosť, za kráľa a národ slovenskí, sláva všetkím Slovákom“ aj také transparenty so sebou nesú protestujúci.

15:19 - Na Hlavnej stanici je približne 300 ľudí. Hlavným organizátorom pochodu je Marián Magát (extrémne pravicové zoskupenie Vzdor). „Pred akciou nepožívajte alkoholické nápoje a iné omamné látky, nahláste ľudí, ktorí robia problémy policajtom, nezabudnite na to, že ste tu pre budúcnosť Slovenska,“ vyzval Magát.

15:03 - Ťažkoodenci opúšťajú Hlavnú stanicu. „You are not welcome“ nesú účastníci pochodu na transparentoch. Momentálne čakajú na pokyn k presunu na Námestie SNP.

14:50 - Pred treťou hodinou sa na Hlavnej stanici zbierajú ľudia s transparentmi a slovenskými zástavami. Situácia na stanici je zatiaľ pokojná. Zatiaľ prišlo doposiaľ približne 200 ľudí. Medzi nimi aj skupinka ľudí z Holandska.

14:34 - „Výzva k ľudskosti“ odkazuje ľuďom, ktorí sa dnes plánujú zúčastniť koncertu k ľudskosti, aby „sa zdržali akýchkoľvek provokácií a vyhýbali sa situáciám, ktoré by mohli viesť ku konfrontácii“. Zároveň odporúčajú vyhnúť sa Poštovej ulici a prísť na Hviezdoslavovo námestie zo Zochovej ulice cez Michalskú alebo Klariskú ulicu a z Kamenného námestia po Laurinskej ulici.

14:00 - Na Hlavnej stanici už čakajú na príchod účastníkov zhromaždenia Spoločne za Slovensko, proti islamizácii Európy a imperializmu USA desiatky policajtov. Na stanici sú pripravení aj ťažkoodenci, tí sú však zatiaľ skrytí v autách (fotogaléria).

Autor: Alexandra Húsková / Nina Táborská

Pochod proti islamizácii Európy
1
Galéria
Sobotňajšie protestné zhromaždenia v Bratislave
33
Galéria
Foto: Alexandra Húsková / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM