Eva Sládková Správy Samospráva

Komária vojna naberá nechutné rozmery! Koluje pamflet, ktorý škodí normálnej diskusii

Komáre sú toto leto opäť jednou z top diskusií, ktorá naberá až rozmery kultúrnej vojny! Teraz sa objavil pamflet, ktorý sa to snaží ešte viac zhoršiť.

Ilustračný obrázok k článku Komária vojna naberá nechutné rozmery! Koluje pamflet, ktorý škodí  normálnej diskusii
8
Galéria
Foto: Monika Földešiová

Je známe, že na magistráte Bratislavy pracujú ľudia, ktorí úplne odmietajú chemické postreky. Argumentujú tým, že zabíjajú nielen komáre, ale aj užitočný hmyz ako napríklad včely a že sú škodlivé aj pre ľudí. Na druhej strane, ekologický BTI postrek tento rok nestačil a vo viacerých mestských častiach je priam kalamitný stav. Záhorská Bystrica aj Devínska Nová Ves sa preto rozhodli zasiahnuť a komáre predsa len na vlastné náklady chemicky postriekali.

Niet víťaza

Sledujúc debaty okolo komárov na sociálnych sieťach, v tejto téme asi nemôže žiaden predstaviteľ samosprávy zvíťaziť. Obyvatelia Bratislavy nadávajú ako zástancom ekologického riešenia, tak aj tým, ktorí sa rozhodli použiť chemický postrek. V skupine Devínska Nová Ves sa dokonca objavila vážna debata o tom, že by sa táto mestská časť mala odčleniť od mesta Bratislava, ktoré na ňu údajne zabúda, čoho dôkazom má byť i to, že sa musela s komármi vysporiadať sama.

Zločin?

Diskusia o tom, ako bojovať s komármi je legitímna, no v Bratislave sa zvrhla na odporné osobné útoky. V Devínskej Novej Vsi sa aktuálne objavil pamflet, ktorý sa tvári, že ho napísal splnomocnenec primátora a devínskonovoveský poslanec Andrej Kovarik. Už nápis je alarmujúci a je z neho jasné, o čom celý text bude.

„Postreky komárov sú zločin proti prírode. Starosta Krajčír je zločinec,“ píše sa v ňom. Dokonca sa tam hovorí aj o väzení.

Klamstvo

Leták je vykonštruované klamstvo. Autorom nie je Andrej Kovarik, ktorý by si určite aspoň napísal správne meno. V pamflete je totiž s dlhým í.

„Je to dosť nechutné, kam sa až znížia niektorí naši spoluobčania. Toto je každopádne vykonštruovaný pamflet. S pánom starostom som práve telefonoval a od tohto nezmyslu sa dištancujem. Dohodli sme sa že budeme postupovať spoločne vo veci vyvodenia trestnoprávnej zodpovednosti v tejto veci,“ ohradil sa voči textu primátorov splnomocnenec známy striktným odmietaním chemických postrekov.

„Niekto sa snaží vytvoriť nepríjemnú atmosféru v Devínskej a to nedopustím. V tejto pozícii sú útoky bežné, no tento je zrejme najúbohejší aký som zažil. V spolupráci je sila a to niekomu prekáža,“ uzavrel starosta Devínskej Novej Vsi Dárius Krajčír.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM