Michaela Katonová Kultúra

Kino Lumiére dnes premietne Príchod vlaku do stanice La Ciotat

Bratislavské Kino Lumiére dnes večer o 18. hodine divákom premietne trojicu filmov, ktoré sa vzťahujú na oficiálny zrod kinematografie. Považuje sa zaň 28. december a filmoví nadšenci oslavujú jeho 120. výročie. Organizátori premietnu zdigitalizovaný Príchod vlaku do stanice La Ciotat.

Ilustračný obrázok k článku Kino Lumiére dnes premietne Príchod vlaku do stanice La Ciotat
Zdroj: TASR

Program bude pokračovať projekciou dokumentu Lumiére & spol., ktorý vznikol pred 20 rokmi pri príležitosti 100. výročia oficiálneho vzniku kinematografie. Večer uzavrie o 20.00 film Hugo a jeho veľký objav (2011) od režiséra Martina Scorseseho, ktorý je poctou ranej kinemotagrafii.

„Až najnovšími výskumami sa preukázalo, že Príchod vlaku do La Ciotat nebol uvedený v Grand Café 28. decembra 1895, ako sa dlho tradovalo, ale vznikol pravdepodobne až v roku 1897,“ povedal Michal Michalovič, jeden z kurátorov cyklu Vlak zvaný film.

Napriek tomu sa ho však organizátori rozhodli zaradiť do programu, keďže ide zrejme o najznámejší šot s vlakovým motívom, ktorý vznikol v produkcii spoločnosti bratov Lumiérovcov.

Celoročná prehliadka Vlak zvaný film priniesla do kina v priebehu roka filmy rôznych žánrov, z rôznych krajín a období, v ktorých hral vlak hlavnú úlohu. Cyklus ponúkol celkovo 61 dlhometrážnych a tri pásma krátkometrážnych filmov.

Uskutočnili sa i štyri prednášky s filmovými ukážkami na rôzne témy, ktoré viedli českí a slovenskí odborníci z oblasti filmovej histórie a teórie.

Prehliadku Vlak zvaný film zorganizoval Slovenský filmový ústav v spolupráci s Asociáciou slovenských filmových klubov. Jej partnermi boli Múzeum dopravy a Francúzsky inštitút na Slovensku. SFÚ vydal k prehliadke 160-stranový katalóg s autorskými anotáciami premietaných filmov od slovenských, českých a anglických autorov.

Foto ilustračné

Prečítajte si tiež: Mesiac fotografie v Bratislave: Kino Lumiére dnes ponúkne film od M. Suchého

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM