Kultúra

Mesiac fotografie v Bratislave: Kino Lumiére dnes ponúkne film od M. Suchého

V sprievodnom programe bratislavského festivalu Mesiac fotografie je filmová prehliadka Miša Suchého pod názvom Retrospektíva. Uskutoční sa v kine Lumiére 12. a 17. novembra. Vo výbere sú dokumentárne filmy nakrútené v období rokov 1988 až 2014.

Ilustračný obrázok k článku Mesiac fotografie v Bratislave: Kino Lumiére dnes ponúkne film od M. Suchého
Zdroj: TASR

Mišo Suchý je slovensko-americký dokumentarista, ktorý sa inšpiruje rodinou, domovom, odlúčením a identitou. Retrospektíva v dvoch blokoch krátkych a stredometrážnych filmov predstaví základné polohy jeho tvorby, a to rodinnú a etnografickú. V oboch sa divák stretáva so statickou fotografiou ako materiálom, ktorému filmový strih vtláča časovosť.

Taký je aj najnovší film Paraskina záhrada, ktorý vlani vznikol v spolupráci s manželkou Lidou Suchou a viaže sa k jej fotografickej tvorbe. Tá je prezentovaná na autorskej výstave v Archeologickom múzeu. Nazvala ju Portrét dediny a predstavuje obyvateľov ukrajinskej obce Kryvorivna.

Lida Suchy sa ako dcéra utečeneckej rodiny narodila v USA. Krátko po páde železnej opony a takmer po polstoročí, ako kvôli politickému a osobnému presvedčeniu jej rodičia boli nútení opustiť vlasť, išla s vyše 80-ročným otcom na Ukrajinu.

Rodičia ju stále vnímajú ako svoj domov, aj keď väčšinu života prežili v USA. Začiatkom 90. rokov chodievala do Kryvorivne a fotografovala v otcovej obci množstvo z dvoch tisícok obyvateľov. Tam sa vrátila aj takmer po dvoch desaťročiach a pokračovala vo fotografovaní rovnakých rodín, ktoré okrem zostarnutia sa aj rozrástli. Výber z portrétov je na výstave do 29. novembra.

Prečítajte si tiež: Mesiac fotografie ponúka aj témy vzťahu človeka s prírodou a krajinou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM