Nikola Richterová Kultúra

Keď mladú krv nadchne umenie: Boli sme na krste básnickej zbierky multitalentovanej Bratislavčanky

Nie je všedné, aby sa v dnešnej dobe púšťal mladý človek do knižnej poézie, kreatívna umelkyňa Lucia Mandincová môže byť preto považovaná za unikát. Ambiciózna vysokoškoláčka pokrstila v stredu v Klube umelcov svoju prvú knihu s názvom Ilúzia. Krstým otcom bol populárny herec Viktor Horján.

Ilustračný obrázok k článku Keď mladú krv nadchne umenie: Boli sme na krste básnickej zbierky multitalentovanej Bratislavčanky
Zdroj: Dnes24.sk

Zbierka básní s názvom Ilúzia vznikala presne tri roky. Autorka pretransformovávala pocity zo svojho života do písanej podoby. „V básniach sa venujem témam, ktoré sú v dnešnej spoločnosti stále aktuálne. Je to alkoholizmus, morálka, láska alebo sex.“ prezradila pre Bratislava24.sk mladá autorka Lucia Mandincová.

Básne sú rozdelené do štyroch kapitol. Do veršov zakomponovala aj prírodu, lebo ako sama tvrdí: „Príroda je jediné, čo je na svete čisté v kontraste s tým, akí vedia byť ľudia.“ V poslednej časti knihy rozoberá Lucia aj svoj súkromný život. „Štvrtá kapitola je veľmi osobná a venovaná jednému človeku, konkrétne jednému vzťahu,“ dodala.

Píše odmalička, na knihu však chýbala odvaha

Hoci má Lucia Mandincová iba 23 rokov, v písaní nie je začiatočník. „Keď som bola malá, otec hrával na gitare, tak som sa to naučila aj ja. Neskôr som sa od skladania piesní dostala k samotnému písaniu. Prišlo mi to prirodzené, že keď som mala nejakú emóciu, tak som sa ju snažila takýmto spôsobom zaznamenať,“ vysvetlila autorka

Prečítajte si tiež: Alkohol a umenie, to ide dokopy. Príďte sa pokochať do SNG výstavou s názvom Tekutá múza

Materiálu má Lucia vo svojom archíve veľa, preto sa rozhodla konať. „Veľa toho bolo napísaného, ale hanbila som sa. Potom, keď som raz mala výstavu svojich obrazov, boli pod nimi napísané texty. Tie zaujali aj môjho profesora Miroslava Zelinského. Odporučil mi, nech sa tomu určite venujem. Podobne reagovali aj ďalší ľudia, ktorí mi nakoniec povedali, nech to vydám a ja som si povedala, že dobre, idem do toho,“ popísala počiatky knihy Lucia Mandincová.

Mladá žena ako multitalentovaná rarita

„Musím povedať, že som ešte stále prekvapený, že existuje takýto mladý človek, ktorý má chuť písať a tvorí poéziu tohto druhu. Ide o raritu, nepoznám veľa podobných ľudí,“ vyjadril svoje uznanie herec Viktor Horján, ktorý pokrstil knihu cestovinovými písmenami.

Podľa herca však nie je písanie jedinou vecou, ktorej by sa mala Lucia venovať: „Ja som objavil v Lucke obrovský talent, nielen spisovateľský, ale aj herecký. Je to skutočne multitalentovaná tvorivá dievčina, ktorá navyše disponuje veľkou dávkou inteligencie."

K poézii, maľbe, spevu, gitare a foteniu pridáva aj herectvo

Ako tvrdí autorka, herectvo nie je vec, ktorej by sa bránila: „Priznám sa, že doteraz som o herectve nerozmýšľala. Chodievam však na kurzy k Viktorovi Horjánovi, ktorý ma na to začína lanáriť. Ak mám byť úprimná, baví ma to a teda prirodzene rozmýšľam, že to skúsim."

Prečítajte si tiež: Vedeli ste, že na vzniku Slovenského národného divadla sa podieľali českí divadelníci?

Hoci je Íluzia autorkiným knižným debutom, Lucia sa venuje umeniu ozaj intenzívne. 23-ročná Bratislavčanka má za sebou už štyri autorské výstavy malieb, venuje sa spevu a gitare a taktiež je aj fotografkou. „Každá z týchto foriem umenia sa dá prezentovať iným štýlom. Mňa baví úplne všetko. Vždy to mám tak po etapách, čomu sa aktuálne venujem. Momentálne je to najviac písanie.“

Študentka Fakulty masmédií Paneurópskej vysokej školy na záver dodáva, že ak bude všetko, ako má byť, Ilúzia nebude jej poslednou knihou. „Beriem to tak, že toto je moja prvotina. V budúcnosti dúfam, že sa mi podarí vydávať ešte ďalšie lepšie a lepšie veci,“ dodala na záver talentovaná autorka.

Krst básnickej zbierky Ilúzia od talentovanej Bratislavčanky Lucii Mandincovej
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM