Tomáš Stupavský Kultúra

Vedeli ste, že na vzniku Slovenského národného divadla sa podieľali českí divadelníci?

Pod názvom opäťminútsto.snd je vo Výstavnej sieni novej budovy Slovenského národného divadla (SND) na Pribinovej ulici v Bratislave reprezentatívna výstava 95-ročnej činnosti našej prvej divadelnej scény. Jej história sa začala 1. marca 1920 premiérou českej opery Hubička od Bedřicha Smetanu.

Ilustračný obrázok k článku Vedeli ste, že na vzniku Slovenského národného divadla sa podieľali českí divadelníci?
Zdroj: TASR

Nebola to náhoda, pretože pri zrode SND boli českí divadelníci.

„Zdanlivú nepriazeň historických pomerov čoskoro vystriedala vášeň odhodlaných českých divadelníkov. Národná divadelná ustanovizeň na perách s českým jazykom presviedčala hŕstku slovenskej kultúrnej verejnosti o oprávnenosti mať divadelný kultúrny stánok,“ na nedávnom slávnostnom otvorení výstavy povedal Martin Timko, ktorý s kolegyňami z Divadelného ústavu Katarínou Kunovou a Zuzanou Nemcovou kurátorsky pripravili expozíciu v tvare lode.

Podľa Timka jubileá inštitúcií sú príležitosťou odhaliť zdanlivo skryté a zabudnuté. Pri SND je namieste sprítomniť osobnosti, udalosti, fakty a umelecké činy. Fundamentom nášho národného divadla sa stala rozvinutá Východočeská divadelná spoločnosť, ktorú viedol skúsený divadelník Bedřich Jeřábek.

Ten sa stal prvým riaditeľom SND a jeho súbor bol fakticky enklávou českého profesionálneho divadelníctva v Bratislave. Budovať začiatky samostatného domáceho profesionálneho divadelníctva bolo nemysliteľné.

„V slovenskej spoločnosti jestvoval pozitívny postoj k ochotníckemu divadlu, tolerovala ho. Profesionálne divadlo sa vnímalo negatívne. Živiť sa ako komediant bolo riskantné, ba až morálne neprípustné. Ak by malo slovenské profesionálne divadlo jestvovať iba na základe činnosti slovenských divadelníkov, jeho vznik by sa oddialil o ďalšie desaťročia,“ hodnotí začiatky Timko.

Kurátorsky expozíciu rozdelili do desiatich časových období. V nich je dokumentovaná celá história života významnej národnej kultúrnej inštitúcie – trojsúborového (opera, balet, činohra) SND v kontextoch a súvislostiach doby. Okrem riaditeľov a významných režisérov, dramaturgov, umeleckých šéfov, choreografov, sólistov opery i baletu sú obrazom a textom spomínané zásadné výsledky ich tvorivej činnosti v najvýznamnejších inscenáciách každého umeleckého súboru.

Portréty osobností a kolektívov dopĺňajú zábery z predstavení, návrhy kostýmov a javiskových scén, plagáty, programy a iné dobové dokumenty. Nechýbajú rarity v podobe vyše sto prvenstiev v SND vymenované na dvoch paneloch.

Výstava potrvá do konca divadelnej sezóny – 30. júna.

Prečítajte si tiež: Premiéra opery Romeo a Júlia v SND už tento piatok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM