Kultúra

Kam v Bratislave zadarmo: Mesto bude cez víkend žiť históriou remesiel aj bojov

Oddýchnite si po pracovnom týždni pri prechádzke miestami, ktorými kráčala história alebo sa vyberte za športom na Kuchajdu.

Ilustračný obrázok k článku Kam v Bratislave zadarmo: Mesto bude cez víkend žiť históriou remesiel aj bojov
14
Galéria
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk

Kultúrne hradby a remeselné dielne

„Kultúrne hradby a remeselné dielne" je prvý festival, ktorý organizuje občianske združenie Kultúrne hradby. Ako už napovedá názov festivalu, pri prechádzke miestami, ktorými kráčala história, vás prilákajú stanovištia venované rôznym remeslám. V keramickej dielni si vyskúšate točenie na kruhu, u kováča budete môcť ukuť podkovu, u košikára vytvoriť prútené výrobky a pridajú sa aj ďalší z radov historických remeselníkov.

Nebudú chýbať ani dobové šermiarske vystúpenia a bohatý sprievodný program, v ktorom si budete môcť vypočuť príjemnú komornú hudbu a zatlieskať skvelým tanečníkom. Pre tých, ktorí majú radi literatúru, budú pripravené čítačky a priaznivcov si zaiste získajú aj mediácie. Viac sa dozviete TU.

piatok – nedeľa / Bratislavské mestské hradby / vstup voľný

Rytieri na Devíne

Prázdniny sú v plnom prúde, no chcelo by to ešte akýsi nezvyčajný zážitok? Tak príďte na hrad Devín. Rytieri na Devíne vás zavedú do stredoveku, aby ste zažili a uvideli nasledovné: otvorenie brán hradu Devín pre verejnosť, úvodný otvárací ceremoniál, “Božie súdy” – alebo ako vyzerá riešenie súdnych sporov pomocou zbraní či ľudové i dvorské tance.

Počas celého dňa sa možete zabaviť pri streľbe z luku, zrelaxovať v historickej mučiarni, povoziť svoje ratolesti na drevenom či živom koni. Pripravené bude občerstvenie, ale i voňavá káva a čaj v historickej čajovni. Chýbať nebude ani množstvo remeselných stánkov.

sobota / 10:00 hod. / Hrad Devín

Folkové koncerty u Marka Twaina

Krásne reálie Karloveskej zátoky sľubujú a ponúkajú ďalšie nevšedné zážitky. Nenechajte si ujsť výber folkových koncertov. V prípade nepriaznivého počasia sa koncerty neuskutočnia. Viac informácií na FB Mark Twain alebo Kamel klub.

V sobotu o 19:00 hod. sa môžete tešiť na Otec & syn – voľný hudobný projekt Luboša a Juraja Majtána, v ktorom vám predstavia aranžmány z vlastnej tvorby. Ako hosť sa predstaví hráč na djembe, (bougarabou) a hangdrum – Jaro Pištek.

sobota / 19:00 hod. / Karloveská zátoka / vstup voľný

Električkou na Československo

Chcete vedieť viac o kľúčových miestach v Bratislave, ktoré formovali históriu Československa? V rámci projektu Česko-slovenská / Slovensko-česká výstava bude premávať Bratislavou v letných mesiacoch júl – august 2018 historická električka ČKD Tatra K2 z roku 1971.

V časoch 14:00 hod., 15:00 hod. a 16:00 hod. sa môžete tešiť na sprievodcov zo združenia Klub priateľov mestskej hromadnej a regionálnej dopravy, o. z.

Električka bude premávať v uzavretom kruhu v Bratislave raz za hodinu v časoch 10:00 hod., 11:00 hod., 12:00 hod., 13:00 hod., 14:00 hod., 15:00 hod., 16:00 hod. a 17:00 hod. Trasa: Národné divadlo (Jesenského), námestie SNP, Obchodná, Radlinského, Vazovova, Špitálska, námestie SNP, tunel, nábrežie, Národné divadlo.

sobota – nedeľa / Bratislava / vstup voľný

Beh sebaprekonávania

Na Kuchajte sa jednu nedeľu v mesiaci koná beh sebaprekonávania, na ktorom si zmeriate sily s dvojmíľovou traťou (3 218 m). Beh s niekoľkoročnou tradíciou organizuje Sri Chinmoy Marathon Team. Získal si svoju popularitu, čoho dôkazom je aj hojná účasť registrovaných bežcov (štandardne okolo 100).

Najbližšie sa beh uskutoční v nedeľu v areáli Kuchajdy, bezplatná registrácia bude od 9:30 hod., čas štartu je o 10:00 hod. Beží sa v kategóriách deti, juniori, ženy, muži, veteránky a veteráni.

Termíny ďalších behov v roku 2018: 2. september, 14. október, 4. november a 2. december.

nedeľa / 10:00 hod. / Kuchajda / vstup voľný

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM