Michaela Katonová Rôzne

Kam s bicyklom v MHD? Riešením by mohli byť nosiče na autobusoch

Bicykel je pre mnohých ľudí v hlavnom meste každodenným dopravným prostriedkom. Jazda však nie je možná vo všetkých častiach Bratislavy, preto si cyklisti často skrátia cestu a nastúpia na MHD. Čo však s bicyklom?

Ilustračný obrázok k článku Kam s bicyklom v MHD? Riešením by mohli byť nosiče na autobusoch
Zdroj: TASR

Počet cyklistických tratí aj cyklistov v Bratislave narastá. Svedčia o tom aj údaje z cyklosčítačiek. Len na cyklotrase medzi Starým mostom a Mostom SNP bolo minulý rok zaznamenaných bezmála 250-tisíc prejazdov cyklistov. Stále sa ale nemôžeme porovnávať s inými európskymi veľkomestami ako Londýn či Štokholm, kde sú pre cyklistov vytvorené oveľa lepšie podmienky.

Vzdialenosti, príliš frekventované úseky či kopcovitý terén odradia nejedného cyklistu a rozhodnú sa nastúpiť na MHD. Môžu tak ale urobiť len v pracovných dňoch, mimo špičiek od 9:00 do 13:00 a od 18:00 do 6:00. Na voľné dni sa tieto časy nevzťahujú. Bicykel si odložia do priestoru pre invalidné vozíky a kočíky. Ak medzitým nastúpi mama s dieťaťom, cyklista je povinný miesto uvoľniť.

Riešením sú nosiče na bicykle pripevnené priamo na autobuse. Autorovi návrhu Petrovi Briatkovi chýba práve prepojenie MHD s jazdou na bicykli. „Táto alternatíva zatiaľ v Bratislave chýba. Montážou autobusových nosičov na bicykle by sa tento nedostatok dal veľmi jednoducho odstrániť,“ hovorí Briatka.

„Nosič sa pripevňuje na prednú časť autobusu, vodič tak má celý čas výhľad na umiestnené bicykle. Pasažier, ktorý chce nastúpiť do autobusu s bicyklom, dá vodičovi signál a následne si sám veľmi jednoduchým spôsobom upevní svoj bicykel na nosič a môže cestovať,“ opisuje jednoduchý proces Peter Briatka.

V jednom spoji by sa tak mohli odviezť traja cyklisti, pretože nosič unesie až tri bicykle. Takýmto spôsobom to vyriešili v mnohých európskych mestách, príkladom je Berlín, Amsterdam, Kodaň a v Spojených štátoch napríklad Los Angeles, Miami či New York. Kedy sa k nim zaradí aj Bratislava je otázkou do budúcnosti.

Prečítajte si tiež: ROZHOVOR s Cyklokoalíciou: Nová Štúrova predstavuje cyklotrasu na európskej úrovni, stále je však čo zlepšovať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM