Rôzne

K tragickej udalosti pri Parndorfe vznikla spontánna občianska výzva na ľudskosť

Spontánnu občiansku výzvu na ľudskosť, ktorá vznikla v súvislosti s tragickou udalosťou pri rakúskej obci Parndorf, podporili desiatky osôb spoločenského života. Pripojiť sa k nej môže široká verejnosť.

Ilustračný obrázok k článku K tragickej udalosti pri Parndorfe vznikla spontánna občianska výzva na ľudskosť
Zdroj: Dnes24.sk

V nej vyzývajú slovenskú vládu, aby ihneď podnikla kroky, ktoré pomôžu zmierniť bremeno krajín najviac vystavených utečeneckej vlne, a zmiernila utrpenie utečencov.

„Dnešok ukázal, že utečenecká otázka nie je nejaký abstraktný politický problém. Je to otázka života a smrti konkrétnych ľudí. Žiadny slušný človek, ktorý na vlastné oči vidí niekoho umierať, nemôže ostať ľahostajný. Musí sa snažiť okamžite pomôcť,“ uvádza sa vo výzve.

Signatári pripomínajú, že Slovensko už má vybudovaný fungujúci systém pomoci žiadateľom o azyl a utečencom.

„Stovky jednotlivcov a komunít dobrovoľne ponúkli pomoc. Práve títo ľudia môžu byť kostrou našej pomoci. Preto by vláda s nimi mala ihneď nadviazať komunikáciu a ponúknuť čo najväčšiu možnú podporu,“ podčiarkli.

Rovnako vyzvali vládu, aby pripravila akčný plán pomoci utečencom, alebo aby aspoň riešením aktuálnej situácie pomohla zabrániť hroziacej humanitárnej katastrofe.

Prečítajte si aj:

Rakúska polícia potvrdila 71 obetí utečencov, z toho štyri deti

KOMENTÁR: Oni nešli do Parndorfu nakupovať. Oni tam šli zomrieť potupnou smrťou v dobytčáku

Vo Wolfstale nechystajú žiadne bezpečnostné opatrenia. Ako sa na novú ubytovňu pre migrantov pozerajú Slováci, žijúci v pohraničí?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM