Rôzne

Hurbanove kasárne očami študentov: Živé centrum pre umeleckú komunitu

Roky nevyužívané historické Hurbanove kasárne by s troškou fantázie mohli ožiť a skultúrniť Kollárovo námestie. Študenti vedia, ako na to!

Ilustračný obrázok k článku Hurbanove kasárne očami študentov: Živé centrum pre umeleckú komunitu
12
Galéria
Zdroj: Fakulta architektúry STU v BA

Trojpodlažná budova Hurbanových kasární na rohu Mariánskej ulice a Kollárovho námestia neslúži armáde už približne osem rokov. Od roku 2014 funguje v časti areálu Slovenské múzeum dizajnu a Galéria Satelit.

Študentské návrhy

Historické Hurbanove kasárne by si zaslúžili rekonštrukciu a vniesť do nádvoria život. Pokusy o rekonštrukciu tu boli v roku 2012, projekt však vtedy označili za nerealizovateľný. Slovenské centrum dizajnu má ale záujem objekt využívať naplno.

Že sa to dá, mali ukázať práce študentov Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Stovka mladých nadaných ľudí sa v zimnom semestri venovala projektu rekonštrukcie historického areálu.

Ich úlohou bolo vytvoriť návrhy, ktoré by spájali bývanie, prácu, zábavu a oddych v jednom komplexe a zároveň nestratiť kontakt s komunitným životom a okolím. Súčasťou projektu má byť tiež podpora mladých rodín napojených na kreatívnu komunitu a integrácia iných sociálnych skupín.

Riešenie Hurbanových kasární nadväzuje na predchádzajúcu spoluprácu fakulty so štúdiom Architekti Šebo Lichý a ich spoločnosťou ITB Development pri návrhu riešenia Mickiewiczovej u­lice.

Pozrite si výber študentských prác v galérii. Ak vám bude málo, v priestoroch Hurbanových kasární si môžete pozrieť 30 najlepších návrhov študentov do 29. marca. Práce online nájdete TU.

Hurbanove kasárne - študentské návrhy
12
Galéria
Zdroj: Fakulta architektúry STU v BA

zdroj: reality.etrend.sk

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM