Rôzne

Študenti architektúry spolupracujú na novej Mickiewiczovej. S autami sa nepočíta

Na Mickiewiczovej ulici sa dnes len málokto zastaví, slúži ako tranzitná ulica. To by sa ale vďaka šikovným ľuďom mohlo zmeniť.

Ilustračný obrázok k článku Študenti architektúry spolupracujú na novej Mickiewiczovej. S autami sa nepočíta
2
Galéria
Zdroj: Seesame, s. r. o.

Mickiewiczova dnes slúži ako tranzitná ulica, málokto sa na nej zastaví a zatiaľ ani veľmi nemá prečo. Architekti Tomáš Šebo a Igor Lichý sa to rozhodli zmeniť a vytvorili ideu, v ktorej je Mickiewiczova hviezdou – stáva sa predĺženou rukou centra mesta a spojkou Kollárovho a Amerického námestia.

Po pozitívnom prijatí mestom a verejnosťou si architekti zavolali na pomoc aj študentov 5. ročníka architektúry. Na zadanie majú čas do konca roka. Ak budú úspešní, čaká ich prestíž, platená stáž v ateliéri a na konci procesu možno aj realizácia ich návrhu.

Tri uzlové body, na ktorých stojí projekt

„Našou ideou je vytvoriť z Mickiewiczovej živú ulicu, cez ktorú nebudete chcieť len tak prejsť. Veríme, že zopár mestotvorných zásahov dokáže divy aj bez miliónových investícii,“ povedal na predstavovaní zadania študentom architekt Tomáš Šebo. Do diskusie o zadaní sa zapojil aj architekt Ľubomír Boháč, profesor Bohumil Kováč, vedúci Katedry urbanizmu a územného plánovania z bratislavskej fakulty architektúry, či dopravný inžinier Milan Skýva.

Pri zadaní dostali študenti pod vedením architektky Kataríny Boháčovej z Ústavu urbanizmu a územného plánovania k dispozícii všetky dostupné informácie o ulici a jej okolí a vypočuli si názory odborníkov na kľúčové otázky dopravy, parkovania či dôležitých uzlových bodov, ktoré by mali byť predmetom riešenia.

„V princípe chceme upozorniť na tri podstatné miesta, ktorými stojí za to sa zaoberať. Prvým je priestor pred Hurbanovými kasárňami, druhým priestor vo vidlici Mickiewiczovej a Ulice 29. augusta a posledným vyústenie ulice na Americkom námestí, ktoré však v súčasnosti veľmi námestím nie je,“ zdôraznil architekt Igor Lichý.

Zaspala Bratislava dobu?

„Úzky chodník, na ktorom prekážajú autá a jeho obrubníky sú zničené parkovaním. Chýbajúce cyklotrasy či prekážajúce stĺpy trolejového vedenia. To sú z nášho pohľadu hlavné problémy ulice, ktoré bránia prvotnému impulzu oživenia,“ vysvetľuje architekt Tomáš Šebo.

„Ak sa však nad tým na sekundu zamyslíte, zistíte, že to nie sú problémy „Mickievičky“, ale ktorejkoľvek bratislavskej ulice. Dúfame, že riešenie tejto časti mesta môže byť precedensom, dobrým príkladom, ktorý snáď spustí vlnu zmien v našom meste. Bratislava by si to zaslúžila,“ dodáva.

Študentov teda čaká zaujímavý semester, počas ktorého sa pokúsia vyriešiť zadanie od architektonického ateliéru Šebo a Lichý. „Výsledkom spolupráce budú prezentácie výsledkov na Noci architektúry, ako aj verejné prezentovanie práce pri rôznych vhodných príležitostiach. Víťazný projekt tiež odprezentujeme zástupcom Magistrátu a Mestskej časti Staré mesto a urobíme všetko preto, aby sa nám najlepšie návrhy postupne podarilo zrealizovať,“ adresoval prísľub študentom architekt Igor Lichý.

Chodci, cyklisti a MHD. S autami sa neráta

Veľká časť diskusie sa niesla v znamení riešenia dopravnej situácie ulice. „Nie je potrebné, aby sa študenti zaoberali riešením dopravy mesta, či štvrte. Som si istý, že odklonenie osobnej dopravy z Mickiewiczovej, poprípade z Ulice 29. augusta sa dá bez väčších problémov vyriešiť,“ skonštatoval dopravný inžinier Skýva.

Diskusia sa však aj tak chvíľu točila okolo dopravy či parkovania, na pretras sa dostala aj otázka kontroverzného podzemného parkovania na Kollárovom námestí. Profesor Imrich Vaško vyzval študentov a zároveň na zmenu paradigmy o doprave a parkovaní: „Autá sú minulosť. Sústreďme sa na podstatné veci.“

Architekti sa tiež snažili pozornosť študentov nasmerovať viac na riešenia a názory napojenia Mickiewiczovej na Obchodnú, na priestor pred Hurbanovými kasárňami, či na preriešenie Amerického námestia. Jednou z inšpirácií ponúknutých architektmi by mohlo byť zrušenie oplotenia Fakultnej nemocnice, čím by Americké námestie získalo kvalitný mestský priestor.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM