Rôzne

Hniezda na Moste SNP má na svedomí ten, kto čistil most. Mesto viní J&T

Čistenie zabezpečovala na základe zmluvy o spolupráci s mestom spoločnosť J&T REAL ESTATE. Tá sa však bráni a tvrdí, nenesie za túto udalosť žiadnu zodpovednosť a je s ňou spájaná bezdôvodne.

Ilustračný obrázok k článku Hniezda na Moste SNP má na svedomí ten, kto čistil most. Mesto viní J&T
Zdroj: SOS/BirdLife

Hniezda chránených belorítok na Moste SNP zhodili pracovníci, ktorí čistili podhľady a stĺpy na staromestskej časti podmostia. Uviedla tp hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová. „Čistenie zabezpečovala na základe zmluvy o spolupráci s mestom spoločnosť J&T REAL ESTATE. Je nám nesmierne ľúto, čo sa stalo s hniezdami. K udalosti došlo pre necitlivý a nekompetentný prístup tejto spoločnosti,“ skonštatovala hovorkyňa.

Kto nesie zodpovednosť?

Hlavné mesto tvrdí, že spoločnosť bude musieť znášať následky svojho konania. J&T REAL ESTATE sa však bráni a tvrdí, že nikto z jej zamestnancov zničenie hniezd belorítok na Moste SNP nezavinil. „Revitalizačné práce vykonával subdodávateľ,“ spresnila pre Daniela Stričková z J&T REAL ESTATE.

Na základe zmluvy o spolupráci s hlavným mestom sa spoločnosť podľa jej slov zaviazala bezodplatne v rámci pomoci mestu revitalizovať Most SNP, vyčistiť jeho podhľad a piliére v časti nad autobusovou zastávkou.

„Hlavné mesto bolo podľa zmluvy povinné zabezpečiť vydanie povolení, súhlasov a iných úkonov nevyhnutných na revitalizáciu ešte pred začatím čistiacich prác. Pred začiatkom, počas aj po ukončení čistiacich prác prebehlo niekoľko koordinačných stretnutí so zástupcami mesta. Na žiadnom z týchto stretnutí nebola spoločnosť upozornená na prípadné obmedzenia,“ uviedla Stričková. Ako podotkla, J&T REAL ESTATE nenesie za túto udalosť žiadnu zodpovednosť a je s ňou spájaná bezdôvodne.

Prišli o násady a zrejme aj o mláďatá

Slovenská ornitologická spoločnosť (SOS)/BirdLife Slovensko v stredu (25. 5.) upozornila, že na bratislavskom Moste SNP bolo zničených 66 hniezd.

Zlikvidovala sa tak druhá najväčšia kolónia chránených belorítok v hlavnom meste.

Belorítky podľa ornitológov prišli o násady a zrejme aj o mláďatá. Podľa ornitológov spoločenská hodnota hniezd spolu so znáškami mohla dosiahnuť až 120-tisíc eur.

Ohrozený druh

Teraz sa vtáky snažia hniezda nanovo opraviť, aby mohli opätovne zahniezdiť. SOS/BirdLife Slovensko podala podnet na Slovenskú inšpekciu životného prostredia a bude žiadať exemplárne potrestanie vinníkov a uskutočnenie náprav na lokalite.

Ochrana belorítky obyčajnej sa v posledných rokoch sprísňuje. Dôvodom je pokles početnosti tohto druhu. Za posledných desať rokov totiž početnosť belorítky na Slovensku klesla o vyše 40 percent a v niektorých mestách o 60 až 70 percent. Väčšia kolónia belorítok, ako bola na Moste SNP, je v Bratislave aktuálne na prehradení Dunaja v Čunove.

Čítajte tiež: Nepriateľská Bratislava: Po stromoch prišli na rad vtáky

Belorítky
8
Galéria
Zdroj: SOS/BirdLife
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM