Rôzne Správy

Hlavné mesto bude o čosi zdravšie. Bratislavskú MHD obohatia nové elektrobusy

Vozidlový park dopravného podniku sa rozšíri o 18 nových elektrobusov. Prvé by mohli do ulíc vyraziť už na prelome rokov.

Ilustračný obrázok k článku Hlavné mesto bude o čosi zdravšie. Bratislavskú MHD obohatia nové elektrobusy
4
Galéria
Zdroj: TASR

Začiatkom septembra pribudlo do vozidlového parku Dopravného podniku Bratislava (DPB) prvých 38 nových autobusov z celkového počtu 90. Najnovšie sa môžeme tešiť aj na nové elektrobusy.

Príspevok z fondov EÚ

Bratislavský dopravný podnik totiž získal z Integrovaného regionálneho operačného programu prostriedky na nákup 18 elektrobusov. Žiadosť o nenávratný finančný príspevok schválilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Na nákup elektrobusov je vyčlenených 9,5 miliónov eur z fondov EÚ a štátneho rozpočtu.

„Elektrobusy sú ďalším krokom k ekologickejšej a zelenšej Bratislave. Zároveň zvýšia atraktivitu a komfort verejnej dopravy,“ povedal primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal.

Nové elektrobusy

O plánovanom rozšírení vozidlového parku dopravného podniku sme vás informovali už začiatkom júla, kedy dopravný podnik vyhlásil verejné obstarávanie. „Momentálne sme v procese výberu dodávateľa verejného obstarávania na dodanie 18 elektrobusov,“ povedal generálny riaditeľ DPB Milan Urban s tým, že prvé elektrobusy by sme v uliciach Bratislavy mohli vidieť už na prelome rokov. Ďalšie elektrobusy budú do premávky nasadzované postupne, najneskôr do júna 2018.

DPB zakúpi 16 elektrobusov s dĺžkou nad 12 metrov a dva mini elektrobusy s dĺžkou pod deväť metrov. Všetky tieto ekologické autobusy na elektrický pohon budú zároveň nízkopodlažné, klimatizované, vybavené modernými technológiami vrátane wi-fi.

Na ktorých linkách budú jazdiť

Elektrobusy nahradia autobusy s naftovým spaľovaním, čím dôjde k zníženiu emisií pri prevádzke autobusových liniek. DPB plánuje nové mini elektrobusy nasadiť na linkách č. 27 a 151, ďalšie vozidlá by mali premávať na linkách č. 43, 52, 53, 65, 66, 80 a 94.

V súvislosti s rozvojom elektromobility je potrebné vybudovať aj elektronabíjacie stanice pre autobusy. Tie by mali byť hlavne vo vozovni Krasňany, ale aj vo vozovni Jurajov Dvor. Súčasťou projektu je aj vybudovanie dvoch nabíjacích miest na trase elektrobusov.

Elektrobus
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM