KAW Rôzne

HLASUJTE: Ste za to, aby v Bratislave pomenovali námestie či ulicu po Márii Terézii?

O tom, že Mária Terézia je významnou osobnosťou spätou s históriou nášho mesta, niet pochýb. Myslíte si, že by si zaslúžila aj poctu v podobe názvu verejného priestranstva?

V tomto roku si pripomíname 300. výročie narodenia Márie Terézie. Táto osvietená a silná žena sa stala najvýznamnejším a najznámejším panovníkom, ktorý bol v Bratislave korunovaný. Mária Terézia mala v tom čase iba 24 rokov. Keďže bola najstaršou dcérou cisára Karola VI., ktorý nezanechal mužského potomka, celé habsburské dedičstvo pripadlo práve jej. Preto bola korunovaná ako kráľ.

Jazdecké súsošie zhodili

Mária Terézia k nám chodievala rada a často. K Bratislave mala srdečný vzťah a obdobie jej vlády je považované za zlaté časy mesta. Panovníčka počas svojej 40-ročnej vlády presadila veľa pokrokových reforiem, ktoré trvajú dodnes.

V roku 1897 vzdala Bratislava hold panovníčke postavením jazdeckého súsošia Márie Terézie, ktoré vytvoril sochár Ján Fadrusz. Monument však v roku 1921 odstránili československí legionári. Neskôr ho nahradilo súsošie štúrovcov, ktoré v blízkosti Reduty, a teda aj bývalého korunovačného pahorka, stojí dodnes.

Repliku spomínanej jazdeckej sochy chcel na miesto súsošia štúrovcov umiestniť Bratislavský okrášľovací spolok (BOS). Mestu napísal list a podnetom sa začala zaoberať komisia kultúry a ochrany historických pamiatok. V roku 2011 BOS na Vajanského nábreží umiestnil zmenšený model hlavnej časti pôvodného súsošia Jána Fadrusza. Mestskí poslanci však neschválili umiestnenie sochy na Námestí Ľudovíta Štúra.

Mnohí Bratislavčania si myslia, že naše mesto by malo vzdať hold významnej osobnosti, akou Mária Terézia nesporne bola, aj iným spôsobom ako pár spomienkovými stretnutiami počas jej výročí. Čo si myslíte vy?

Hlasovať môžete do piatka 9. júna do 12:00 hod., potom hlasovanie vyhodnotíme.

Album Mária Terézia
6
Galéria
Zdroj: Galéria mesta Bratislavy
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM