Rôzne

Foto + video: Keď detský krik na Kamzíku utíchne, les patrí zvieratám

Bratislavské mestské lesy sú domovom nejedného chráneného živočícha. Ak ste pozorní, pri prechádzke lesom ich môžete zahliadnuť.

Ilustračný obrázok k článku Foto + video: Keď detský krik na Kamzíku utíchne, les patrí zvieratám
12
Galéria
Zdroj: Iniciatíva Naše Karpaty , Jakub Mrva

Keď príroda volá, Kamzík je obľúbeným cieľom. Okrem rekreácie však musíme myslieť aj na to, že v lese nie sme sami, a mali by sme rešpektovať jeho prirodzených obyvateľov.

Mesto v lese, les v meste

V Bratislave sme si už zvykli na lesnú zver v uliciach. Zvykla si aj zver na nás alebo sa pred nami stále ukrýva?

Niektorých strety s divou zverou v lese desia, pre iných je to úžasný zážitok a so zatajeným dychom a rešpektom sledujú, ako sa zver zachová. Jedným z nadšených pozorovateľov je napríklad Jakub Mrva, predseda občianskeho združenia Iniciatíva Naše Karpaty.

„Túto zimu som mal šťastie stretávať rodinku diviakov rovno pri televíznom vysielači na Kamzíku. Postupne som si ich aj obľúbil, aj keď mám podozrenie, že práve táto skupinka mi urobila zo záhrady oranisko,“ opisuje Mrva.

Diviačia spálňa

Stretáva ich v lese ráno, naobed aj večer a pozná dokonca už aj ich spálňu s výhľadom na Bratislavu. V lese má umiestnenú aj fotopascu, ktorá urobila už niekoľko vzácnych záberov. „Fotopasca pravidelne dodáva množstvo fotiek a videí, ktoré prezrádzajú, aké tajomstvá skrývajú bratislavské lesy. Za dve noci napríklad na jednom mieste na Kamzíku zachytila srnca, párik jazvecov, zajaca, kuny, líšky aj diviaky,“ dodal Mrva.

„Takto živé a rozmanité lesy sú skutočným pokladom pre Bratislavčanov. Cez deň plné rodín s deťmi, športovcov či seniorov. Keď detský krik na Kamzíku utíchne, les patrí zvieratám,“ uzavrel v blogu Mrva.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM