Rôzne Správy

FOTO: V Starom Meste vznikne nový parčík. Práce sú v plnom prúde

Bratislavčania sa môžu tešiť na nový oddychový priestor. Parčík vznikne na Svoradovej ulici v bratislavskom Starom Meste.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: V Starom Meste vznikne nový parčík. Práce sú v plnom prúde
16
Galéria

Parčík na Svoradovej bol v minulosti súčasťou historickej Pálffyho záhrady, ktorá sa rozprestierala medzi dnešnými ulicami Zámockou, Zochovou a Palisádmi. Posledné roky bol však zanedbaný a opustený. To by sa malo onedlho zmeniť.

S prácami začali vo februári

Hlavné mesto začalo s realizáciou projektu nového parku vo februári a práce sú aktuálne v plnom prúde. "Parčík Svoradova je príkladom toho, že aj nevyužité a zanedbané zelené plochy sa môžu zmeniť na príjemný oddychový priestor s možnosťou rekreácie. Teší ma, že Bratislavčania už čoskoro budú môcť využiť tento areál plný histórie so zachovaním prírodného charakteru,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Budúci parčík má potenciál stať sa obľúbeným miestom relaxu, oddychu či kultúry. V blízkosti sa totiž nachádza Vysoká škola muzických umení, Stredná priemyselná škola elektrotechnická, Základná škola s materskou školou Milana Hodžu či zariadenie pre seniorov OHEL DAVID.

Čitáreň aj pódium

Park na Svoradovej je jedným zo série projektov „Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy – pilotná aplikácia opatrení v oblasti zadržiavania zrážok v urbanizovanom prostredí“. V priestoroch parku vznikne „študovňa“ a čitáreň v prírode, k dispozícii bude wifi pripojenie a vyrásť by tu malo aj pódium, ktoré ponúkne priestor pre kultúrne podujatia a oddych.

„Cieľom projektu je v neposlednom rade eliminácia negatívnych dopadov zmeny klímy, a to prostredníctvom hospodárenia so zrážkovou vodou formou zachytávania zrážkovej vody v dažďovej záhrade a prostredníctvom vodopriepustných povrchov na celom území parku,“ informuje Katarína Kohútiková z magistrátu hlavného mesta.

Projekt je financovaný z grantov Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Finančného mechanizmu EHP a zo štátneho rozpočtu SR v celkovej sume 198-tisíc eur. Podľa informácií mesta by park mal byť hotový do konca apríla tohto roka.

Realizácia parku na Svoradovej
16
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM