Rôzne

FOTO: Slovenský národný archív na Drotárskej ceste otvoril svoje brány verejnosti

Pre hostí je pripravená prehliadka archívu, reštaurátorské i kreatívne dielne, výstava i sprievodný program.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Slovenský národný archív na Drotárskej ceste otvoril svoje brány verejnosti
17
Galéria
Zdroj: TASR

Ak ešte nemáte program na sobotu, vyberte sa do archívu. V priestoroch Slovenského národného archívu (SNA) na Drotárskej ceste uvidíte reštaurovanie veľkoformátovej mapy v priamom prenose, dozviete sa o reštaurovaní knižnej väzby a prihlásení účastníci majú možnosť si sami vytvoriť mramorovaný papier.

Odhaľte tajomstvá archívu

Pracovníci národného archívu pripravili reštaurátorské dielne, ktoré priblížia reštaurovanie kníh a papiera, ochranu fotografií a tiež ukážky reštaurovania pauzovacích papierov.

Deti i dospelí si môžu potrápiť prsty na písacom stroji či zasúťažiť vo vedomostnom kvíze. Pripravená je aj výzva na rozlúštenie chronostikonu, teda textu, v ktorom súčet hodnoty písmen vyznačených veľkosťou alebo farbou dáva v rímskych číslach letopočet. Svoje tajomstvá odhalí aj knižnica SNA, kde návštevníci môžu nahliadnuť do procesu digitalizácie veľkoplošných dokumentov z obdobia od 13. storočia do súčasnosti.

Kto si nestihol pozrieť výstavu Veľký malý muž – M. R. Štefánik v dokumentoch SNA v priestoroch Univerzitnej knižnice, má šancu vidieť ju v Slovenskom národnom archíve, rozšírenú o ďalšie originály dokumentov zo Štefánikovho osobného fondu, ktorý SNA získal z bytu Štefánika v Paríži.

Voľby v 20. storočí

Zamestnanci pripravili aj expozíciu archívnych dokumentov k voľbám v 20. storočí. „Výstava zahŕňa všetky voľby od vzniku Československej republiky až do vzniku samostatného Slovenska. Návštevníci tam nájdu množstvo zaujímavých i vtipných plagátov, rôznych agitiek a tiež výsledky volieb,“ priblížil riaditeľ SNA.

Návštevníkov podľa neho najviac zaujímajú rôzne stredoveké listiny, to, ako sa uchovávajú a tiež, ako umeleckí reštaurátori vedia doplniť chýbajúce časti týchto dokumentov.

V SNA sa nachádzajú dokumenty od 12. storočia až po súčasnosť. Aj dnes mnohé inštitúcie, medzi nimi napríklad Úrad vlády SR, odovzdávajú svoje dokumenty do tohto archívu.

Medzi najstaršie dokumenty SNA patria predovšetkým dokumenty cirkevných inštitúcií, ktoré už v rannom stredoveku na našom území pôsobili. Taktiež sú to fondy šľachtických rodov či osobné fondy výnimočných slovenských osobností, ako boli Milan Rastislav Štefánik, Vavro Šrobár či Dušan Jurkovič.

sobota / posledný vstup o 16:30 hod. / Drotárska cesta 42 / vstup voľný

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Slovenský národný archív
17
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Bratislava.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM