Rôzne Správy

FOTO: Bratislavský dopravný podnik opäť otvoril svoje brány vo vozovni Jurajov dvor

Súčasťou podujatia boli okrem samotných vozidiel, o ktorých návštevníkom rozprávali aj samotní pracovníci podniku, aj rôzne prednášky či program pre deti.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Bratislavský dopravný podnik opäť otvoril svoje brány vo vozovni Jurajov dvor
6
Galéria
Zdroj: TASR

Predstaviť mestskú hromadnú dopravu (MHD) aj z tej druhej strany, teda keď vojde vozidlo za závoru do vozovne, priblížiť jej fungovanie a prácu samotných zamestnancov, bolo cieľom sobotného dňa otvorených dverí (DOD) v Dopravnom podniku Bratislava (DPB). Ten svoje brány otvoril tradične vo vozovni Jurajov dvor.

Staré i nové električky

„Návštevníci mali možnosť okrem celej flotily, ktorá je v sobotu v používaní, vidieť aj flotilu, ktorá svoju činnosť skončila, už je len naším ‚múzeom‘ a vyráža na trate len sem-tam,“ uviedol Milan Urban, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ DPB. V kontraste sú tak vystavené jazdiace vozidlá električiek, autobusov a trolejbusov voči tým historickým.

„Staršie kúsky už do prevádzky veľmi nepôjdu, keďže dopravný podnik v poslednom čase vo veľkej miere obnovil vozový park. Ale z každého kusu sme si odložili jeden vyslúžený exemplár, ktorý časom plánujeme zrekonštruovať do pôvodného stavu,“ poznamenal Peter Plunár, vedúci prevádzky ústredných dielní električiek a trolejbusov.

Najstaršia električka podľa neho pochádza z roku 1910, väčšia zbierka z 30. rokov minulého storočia. Pokiaľ ide o trolejbusy, zastúpenie majú 70. a 80. roky minulého storočia. V prípade autobusov ide o 60. a 70. roky minulého storočia. Medzi nimi je vystavený aj autobus Praga RN zo 40. rokov minulého storočia. Postupne sa uvádza do pôvodného stavu, v súčasnosti je zhruba v tretine obnovy.

„Autobusy jazdili v Bratislave dva alebo tri roky a bolo to na preklenutie obdobia, keď vojnou zničená Bratislava trpela nedostatkom autobusov. Čiže plnili funkciu akejsi posilovej dopravy. Mali sme len dva kúsky z tohto typu,“ priblížil Plunár.

Prednášky aj detský program

Súčasťou podujatia boli aj rôzne prednášky či program pre deti zameraný na posilnenie ich kreativity, súťaže či osvojenie si princípov bezpečnosti na dopravnom ihrisku.

Deň otvorených dverí v DPB je symbolickým ukončením Európskeho týždňa mobility, do ktorého sa každoročne zapája aj hlavné mesto.

Deň otvorených dverí DBP
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM