Rôzne Správy

FOTO: Ako to vyzerá, keď vlak vrazí do osobného auta?

V bratislavskej Rači vrazil vlak do automobilu a tlačil ho pred sebou niekoľko metrov. Nemusíte sa však báť. Išlo len o simulovanú zrážku a nikomu sa nič nestalo.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Ako to vyzerá, keď vlak vrazí do osobného auta?
7
Galéria
Zdroj: TASR

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zorganizovali na železničnom priecestí v bratislavskej Rači simulovanú zrážku rušňov s osobným autom. Počas nej narazila súprava dvoch rušňov s hmotnosťou približne 174 ton v rýchlosti okolo 40 km/h do motorového vozidla Fiat Brava SX, ktoré stálo na železničnom priecestí.

Vlak tlačil pred sebou automobil niekoľko desiatok metrov po koľajniciach a vážne ho poškodil. „Videli sme tento náraz, ktorý bol v rýchlosti 40 km/h, podľa môjho názoru by ho nikto neprežil, keby sedel v tom aute a to je práve tá hrozba, že upozorňujeme týmto vodičov, aby nehazardovali so svojím životom a životmi ostatných ľudí, ktorí sedia v tých autách,“ povedal minister dopravy a výstavby Árpád Érsek.

Preventívna akcia

ŽSR sa snažia prostredníctvom takýchto preventívnych akcií apelovať na vodičov, cyklistov a ďalších účastníkov cestnej premávky, aby boli pri prejazde železničných priecestí ohľaduplnejší a pozornejší. Akcia je súčasťou Medzinárodného dňa bezpečnosti na železničných priecestiach, na ktorom sa zúčastňuje viac ako 40 krajín z celého sveta.

Podľa štatistík sa v minulom roku stalo na slovenských železničných priecestiach 38 dopravných nehôd, v roku 2015 ich bolo 55. V roku 2017 polícia na priecestiach eviduje doteraz 25 nehôd. Tento rok pri nich zomreli dvaja ľudia, vlani šesť a v roku 2015 polícia zaznamenala až 14 obetí.

Železnice upozorňujú

ŽSR tvrdí, že na Slovensku sa nachádza viac ako 2000 železničných priecestí. Upozorňujú, že brzdná dráha vlaku môže byť až 1000 metrov, v závislosti od jeho hmotnosti a rýchlosti a nie je teda možné, aby stihol zastaviť včas pred priecestím.

Podľa platných predpisov je vodič povinný už 50 metrov pred železničným priecestím a pri jeho prechádzaní jazdiť rýchlosťou najviac 30 km/h, ak na zabezpečovacom zariadení svieti prerušované biele svetlo, maximálna povolená rýchlosť je 50 km/h.

Zdroj: Facebook
Simulovaná zrážka auta s vlakom
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM