Rôzne

Festival Old's Cool Bratislava pomôže vzájomne prepojiť generácie

Pripravené sú diskusie, prednášky či workshopy, napr. pletenia ponožiek, ale aj komentovaná prehliadka funkcionalistického domu Avion pri Blumentáli.

Ilustračný obrázok k článku Festival Old's Cool Bratislava pomôže vzájomne prepojiť generácie
Zdroj: TASR

Že o senioroch netreba uvažovať ako o dôchodcoch, ktorí sú pasívni a nemajú čo ponúknuť spoločnosti, iba od nej berú. Ale aj poukázať na potrebu a prínosy medzigeneračnej výmeny, teda vzájomnej spolupráce medzi mladšou a staršou generáciou. Aj to sú ciele prvého slovenského medzigeneračného festivalu Old's Cool Bratislava. Konať sa bude 13. a 14. októbra.

Bratislava starne

„Vieme, že demograficky starneme. Vieme, že aj Bratislava je staršie mesto z hľadiska obyvateľov, ale zároveň je to aj mesto študentské. Preto veríme, že prepájaniu generácií je potrebné vytvárať priestor,“ uviedla Tatiana Sedláková z občianskej organizácie Zrejme.

Organizátori sú totiž presvedčení, že je v poriadku, ak sa konajú senior festy pre staršiu generáciu a že mladí majú svoje kultúrne centrá. „Ale na mnohých miestach by to mohlo existovať aj spoločne. Tak, ako je to v zahraničí. Myslím si, že kaviarne a centrá by zvládli viac starších ľudí a denné stacionáre pre seniorov by zvládli viac detí a mladých ľudí,“ skonštatovala Sedláková. Festivalom chcú zároveň zdôrazniť, že služby pre seniorov by mali byť organizované komunitne, teda v tých vzťahoch, na ktoré sú zvyknuté a majú ich radi.

Výstavy aj diskusie

Festival je preto medzigeneračný, teda určený pre mladých i starších ľudí. Samotnému dvojdňovému podujatiu predchádza aktuálna výstava výtvarníčky Moniky Pascoe Mikyškovej na Hviezdoslavovom námestí s názvom Lásky. Projektom zachytáva príbehy prvých lások starších ľudí, od sedemdesiat po takmer sto rokov. Samotný program festivalu bude v piatok a sobotu 13. a 14. októbra v priestoroch Satori Stage na Mickiewiczovej ulici a v Berlinke pri Slovenskej národnej galérii.

Pripravené sú viaceré diskusie, napr. Ako sme pripravení na starnutie?, prednášky či workshopy, napr. pletenia ponožiek, ale aj komentovaná prehliadka funkcionalistického domu Avion pri Blumentáli. Chýbať nebude tandemové pečenie, kde mladší z dvojice prinesie ingrediencie a starší dodá recept a isté know how.

Žiaci zo Základnej školy Karloveská zmapovali príbehy pamätníkov, návštevníci sa tiež môžu tešiť na herečku Emíliu Vášáryovú a premietanie filmu Eva Nova či na rôzne koncerty. Počas nich sa spojí česká umelkyňa Never Sol s pražským seniorským zborom a predstaví sa speváčka a klaviristka Katarína Máliková, ktorá tvorí originálne skladby a aranžmány ľudových piesní.

Občianska iniciatíva Zrejme má v pláne dlhodobo podporovať a vytvárať priestory pre medzigeneračnú spoluprácu na Slovensku a spolupracuje s partnermi doma i v zahraničí, napr. Českej republike. Pri festivale sa inšpirovala podobným podujatím, ktoré má v Čechách za sebou už štyri ročníky.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM