Rôzne

Dočkali sme sa! V pondelok štartuje revitalizácia podchodu na Trnavskom mýte

Miesto, za ktoré sme sa doteraz hanbili a hnusilo sa nám prechádzať ním, sa už o pár mesiacov zmení na bezpečný a moderný verejný priestor.

Ilustračný obrázok k článku Dočkali sme sa! V pondelok štartuje revitalizácia podchodu na Trnavskom mýte
2
Galéria
Zdroj: Immocap Group

Nefungujúce eskalátory, zdemolované svetelné tabule, špinavé steny postriekané grafitmi, indivíduá a zápach moču. Tento obraz roky zanedbávaného podchodu na Trnavskom mýte sa začne už v pondelok (16. 10.) rozplývať.

Začíname!

Hlavné mesto v spolupráci s developerskou firmou Immocap Group a. s. spúšťa rekonštrukčné práce v podchode, z ktorého by sa už v lete 2018 mal stať estetický, funkčný, architektonicky nápaditý a najmä bezbariérový priestor. Informoval o tom primátor spolu s Petrom Lukešom, predsedom predstavenstva spoločnosti Immocap Group na dnešnej (12. 10.) tlačovej konferencii.

„V pondelok sa začína kompletná rekonštrukcia, mesto dostane krásny nový podchod s novým dizajnom a so službami na úrovni 21. storočia,“ informoval primátor.

V rámci projektu sa komplexne zrekonštruuje zázemie podchodu a vnútorné priestory. Vymenené budú všetky eskalátory, dobudované výťahy tak, aby bol zabezpečený pohyb imobilných občanov, mamičiek s kočíkmi a starších spoluobčanov. Podchod bude chránený kamerovým systémom a 24-hodinovou bezpečnostnou službou.

Nový šat

V rámci revitalizácie budú kompletne zrenovované všetky vstupy do podchodu a súčasťou obnovy bude aj čiastočná renovácia električkových zastávok. Celý podchod dostane nový šat, ktorého súčasťou bude vytvorenie nových obchodných priestorov.

„Bratislavčanom chceme priniesť nový, bezpečný, bezbariérový a atraktívny priestor, ktorý bude obsahovať veľa služieb, veľa obchodov a prinesie sem reálny život, kde sa bude dať tráviť aj príjemný čas,“ priblížil Peter Lukeš, predseda predstavenstva spoločnosti Immocap Group.

Vo vynovenom priestore budeme môcť využívať služby kaderníctva, lekárne, kvetinárstva, drogérie, potravín a trafiky. Investor počíta aj s viacerými gastronomickými prevádzkami.

„Toto je priestor, ktorý má veľkú budúcnosť. Na Trnavské mýto sa podľa môjho presvedčenia musí vrátiť železničná doprava, stanica Filiálka, o ktorej rozprávame a rokujeme už veľmi dlho. Ja som presvedčený, že stanica sa sem vráti,“ dodal primátor.

Počas prebiehajúcich prác bude podchod fungovať v upravenom režime, aby rekonštrukcia ovplyvnila jeho prevádzku čo najmenej.

Náklady, ktoré vynaloží Immocap na revitalizáciu podchodu dosiahnu 2,5 mil. eur, hlavné mesto investuje 1,2 mil. eur. Immocap získa po rekonštrukcii priestory do prenájmu na 15 rokov, s možnosťou opcie na ďalších päť rokov, za ročné nájomné jedno euro.

Komplexná obnova

V horizonte niekoľkých rokov prejde lokalita Trnavského mýta postupne ďalšími významnými zmenami. Od novembra 2017 začne hlavné mesto s revitalizačnými prácami na povrchu Trnavského mýta. V pláne je oprava chodníkov, vybudovanie bezbariérových prístupov k električkovým nástupištiam, oprava prístreškov na nástupištiach električiek či obnova dopravného značenia. Mesto podnikne aj kroky k redukcii počtu stánkov a bilbordov.

O komplexnej obnove podchodu na Trnavskom mýte spoločnosťou Immocap Group, ktorá je investorom blízkeho obchodného domu, rozhodli bratislavskí mestskí poslanci koncom septembra 2016. Poslanci jej totiž schválili prenájom podchodu na 15 rokov, s možnosťou opcie na ďalších päť rokov, za ročné nájomné jedno euro. Podmienkou je, že musí do revitalizácie podchodu spoločnosť investovať minimálne 1 082 790 eur bez DPH.

Podchod na Trnavskom mýte zrevitalizuje spoločnosť Immocap Group. Investor sa zaviazal prefinancovať do priestoru jeden milión eur. Približne rovnakou čiastkou prispeje aj magistrát, a to do výťahov a výmeny eskalátorov.

Podchod na Trnavskom mýte - vizualizácie
2
Galéria
Zdroj: Immocap Group
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM