Nina Táborská Správy

Dobrovoľník Greenpeace v Bratislave: "Dobrovoľníctvo nie je súčasťou životnej rovnice"

Vyskúšali ste si už niekedy dobrovoľníctvo? Čudujete sa, ako môžu byť všetci aktivisti tak zapálení pre svoju prácu? Pre Bratislava24.sk to vysvetlil dobrovoľník z Greenpeace Slovensko. O projektoch v Bratislave, do ktorých sa môžete zapojiť i vy, a tiež o odmene, pre bratislavských "dobrodruhov".

Ilustračný obrázok k článku Dobrovoľník Greenpeace v Bratislave: "Dobrovoľníctvo nie je súčasťou životnej rovnice"
Zdroj: Dnes24.sk

Minulý týždeň Bratislavské dobrovoľnícke centrum predstavilo špeciálnu odmenu pre všetkých dobrovoľníkov, ktorí nezištne pomáhajú robiť Bratislavu krajším mestom, no za svoju prácu nič nečakajú. Už dnes môžete nájsť niekoľko podnikov označených nálepkou „Dobropodnik“, kde si každý bratislavský dobrodruh so svojou kartou môže uplatniť rôzne zľavy a bonusy.

Viac o projekte sa dozviete tu: Jedinečný projekt, výnimočná odmena: Ako dobrovoľník v Bratislave môžete požiadať o špeciálnu kartu. Čo všetko získate?

Andrej Matulík je jedným z bratislavských dobrodruhov. Mladý dobrovoľník z Greenpeace Slovensko v Bratislave vie, prečo ho táto práca napĺňa. Prečítajte si zaujímavý rozhovor o jeho práci:

Ako si sa dostal k dobrovoľníctvu?

Keď som skončil strednú, rozmýšľal som, čo bude ďalej. Vyskúšal som informatiku ale potom som zistil, že tadiaľto asi cesta nevedie. Dlhšiu dobu som potom stagnoval, bol som doma, nestretával som veľa ľudí, a potom som sa zrazu vďaka pracovnému inzerátu dostal k dobrovoľníctvu. A tu sa to začalo. Greenpeace vypísal ponuku, že hľadajú admina svojej stránky. Nezobrali ma. No ten pohovor bol pre mňa super skúsenosť, ktorá prekonala akékoľvek moje očakávania. Čakal som zelenú záhradu a prišiel som do rodinného domu, kde panovala dobrá atmosféra a kľud a tak sa stalo, že som zostal ako dobrovoľník.

Ako dlho sa venuješ dobrovoľníctvu? Pribúdajú ľudia?

Bude to už sedem mesiacov. Či ľudí pribúda, ťažko povedať. Všetci skôr idú na školu alebo do práce a dobrovoľníctvo nie je súčasťou rovnice.

Aká bola tvoja prvá skúsenosť?

Štítkoval som banery s čím sa spája aj vtipná príhoda. Keďže som v ten deň zrovna mal narodeniny, namiesto aktuálneho dátumu som písal svoj dátum narodenia a tak som musel všetko prepisovať. Keď som tam chodil stále častejšie a častejšie, spoznával som viac zaujímavých ľudí, dostával sa viac do kolektívu a zistil som, že sú to všetko super ľudia. Postupne som sa dostával k viacerým zaujímavým aktivitám.

Ľudia si Greenpeace možno predstavujú ako zarytých aktivistov, ktorí idú bojovať za práva zvierat napríklad, a pýtajú sa prečo to vlastne robia… Čo z toho človek má? Ako by si to vysvetlil ty?

Toto sa asi úplne vysvetliť nedá. Každý si to prenáša na svoje pocity a snaží sa to vysvetliť po svojom. Človek to ale asi pochopí až vtedy, keď to zažije na vlastnej koži. Pocit zadosťučinenia je jednoducho úžasný. Jednotlivec nespraví možno veľa, ale byť súčasťou nejakého hnutia, to dodá silu každému.

**Na akých zaujímavých dobrovoľníckych projektoch v rámci Bratislavy si pracoval? **

Zachráň včelu, to je výborný projekt. Na Starej tržnici hore na streche sú umiestnené dva úle. Ide o projekt, ktorý robí Greenpeace v spolupráci so Živicou. Cieľom je pomôcť finančne adopciou včely a prispieť tak na nákup včelstiev, zariadení pre včelárstvo, výbavu, … Nakoľko včely sú v ohrození, zabíjajú ich pesticídy, extrémne výkyvy počasia, nedostatok stravy a mestské rastliny nemá potom kto opeľovať. Tu sa vlastne môže zapojiť každý – prispieť a pomôcť miestnej flóre a podporiť lokálny produkt.

Čo by sa v našom meste dalo zlepšiť tým, že by ľudia dobrovoľne priložili ruku k dielu?

Hoci to nie je projekt Greenpeace, ale veľmi sa mi páči kampaň Dobre&Dobré. Ide o pomoc ľuďom bez domova. Je to niečo, čo vyžaduje málo námahy a vie pomôcť veľa ľuďom. Tým, ktorí nemajú domov veľakrát pomôže napríklad „len“ nové oblečenie. Viacerí z nás ho máme doma kopec a nenosíme ho. Rovnako tak jedlo sa dá nakúpiť za pár eur a podarovať ho ľuďom, ktorí naozaj veľakrát nemajú čo do úst. Takže toto by sa určite dalo zlepšiť.

Minulý týždeň bola predstavená tzv. „DOBROkarta“, ktorá dobrovoľníkom v Bratislave prinesie niekoľko benefitov, čo si o karte myslíš ty

Je to určite veľká motivácia a myslím si, že by to mohlo aj v rámci dobrovoľníctva zlepšiť celú administráciu. Tí ľudia budú viditeľnejší a možno sa budú môcť aj nejako spájať. Ja to považujem za veľmi dobrý nápad. Hoci nemám naštudované, ktoré podniky sa zapojili a čo ponúkajú, je to určite pekná spolupráca.

Máš na záver nejaký odkaz pre Bratislavčanov?

Ak vám v živote niečo chýba, vyskúšajte dobrovoľníctvo. A aj keď to nenájdete, spoznáte úžasných ľudí získate kopu užitočných skúseností.

Dobrovoľníctvo
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM