Samospráva

Dlhé roky CHÁTRAL, teraz je skvostom: POZRITE sa, ako vynovili kaštieľ v Čunove! FOTO

Všetko sa dá, keď sa chce, sú financie a ochota spraviť niečo dobré. To je názorná ukážka dokonalej premeny kaštieľa patriaceho do Bratislavského kraja.

Ilustračný obrázok k článku Dlhé roky CHÁTRAL, teraz je skvostom: POZRITE sa, ako vynovili kaštieľ v Čunove! FOTO
11
Galéria

„Desaťročia chátral. Už aj tí najväčší optimisti postupne prestávali veriť, že ho ešte niekto niekedy zachráni. Podaril sa nám však malý veľký zázrak. Vzácny kaštieľ v Čunove sme nielenže komplexne zrekonštruovali, ale vdýchneme mu aj dušu. Premeníme ho na unikátne ekocentrum,“ píše na svojej stránke Bratislavský samosprávny kraj (BSK).

„Ako môžete vidieť vo videu, kultúrnu pamiatku sme zrekonštruovali doslova od pivnice až po strechu. Boli to dlhé mesiace príprav a dva roky intenzívnych stavebných prác,“ dodáva BSK.

Slová župana

Národná kultúrna pamiatka Kaštieľ Čunovo je zrekonštruovaná, informuje na sociálnej sieti predseda BSK Juraj Droba. „A ešte krajšia, ako sme si predstavovali. Je to impozantná stavba a podarilo sa nám zreštaurovať mnohé pôvodné prvky, vďaka čomu si zachovala svoju starobylú dušu,“ teší sa Droba.

„Keďže kaštieľ sídli pri delte Dunaja, na okraji vzácnych lužných lesov, rozhodli sme sa v ňom vytvoriť environmentálne a vzdelávacie centrum s nadnárodným významom. Slúžiť bude odborníkom, školám a vám všetkým. Expozícia bude interaktívna a to v interiéri kaštieľa, ako aj v parku,“ priblížil župan.

Kedy sa do kaštieľa môže prísť pozrieť verejnosť? „Bránu sme otvorili pre našich partnerov z Rakúska a Maďarska, keďže obnova sa uskutočnila v rámci projektov Ecoregion SKAT a SKHU. Veľmi sa tešíme, keď pozveme dnu aj vás – ak pôjde všetko podľa plánu, mohlo by to byť už začiatkom roka 2024,“ dodal Juraj Droba.

KLIKNITE aj na tieto články:

Vynovený kaštieľ v Čunove
11
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM