Aktualizované Eva Sládková Správy Samospráva

Developeri si brúsia zuby na ďalšiu lokalitu v Novom Meste. Chcú vyrúbať desiatky stromov

Na Podnikovej ulici blízko Istrochemu má vyrásť bytovka so 78 bytmi. Developer chce stavať na mieste, kde je dnes 140 stromov.

Ilustračný obrázok k článku Developeri si brúsia zuby na ďalšiu lokalitu v Novom Meste. Chcú vyrúbať desiatky stromov
3
Galéria

Nové Mesto je atraktívna lokalita pre developerov. Nezastavili ich ani podozrenia ohľadom znečistenia podzemných vôd okolo Istrochemu a aj v tejto lokalite vo veľkom stavajú. Jej obyvatelia sú však zúfalí. Už teraz je tam náročná dopravná situácia, nehovoriac o tom, že plánovanej výstavbe na Podnikovej ulici majú údajne padnúť za obeť aj stromy.

Nový developer

Novú bytovku na Podnikovej ulici chcel investor v území ohraničenom Podnikovou ulicou a železničnou traťou vybudovať už v roku 2013. Vtedy sa miestnym aktívnym občanom združeným v občianskom združení Dimitrovka v spolupráci s tamojšími poslancami podarilo developera odradiť. Teraz tam však chce stavať iný developer a ten a nevzdáva.

„Bytovku so 78 bytmi chce postaviť v našej štvrti Dimitrovka na verejne prístupnom pozemku, kde sa nachádza 140 vzrastlých stromov, ktorých podstatnú časť chce investor vyrúbať,“ vraví poslanec Tomáš Korček. To sa obyvateľom pochopiteľne nepáči.

Oslovili sme aj developera NOBELOVA INVEST, aby sa k téme vyjadril, a ten síce na otázku, či vyrúbe stromy explicitne neodpovedal, ale z jeho vyjadrení je jasné, že áno.

„Podľa nášho názoru z dokumentov jednoznačne vyplýva, že predmetné územie bolo vždy využívané ako zastavané územie, o čom svedčí aj charakteristika funkčných plôch,“ odpísal nám konateľ spoločnosti Martin Dávidek.

Nevzdávajú sa

Nový investor získal ešte v roku 2017 záväzné stanovisko hlavného mesta na osmepodlažný projekt, ktoré mu umožňuje v tejto lokalite stavať. Podpísal ho bývalý primátor Ivo Nesrovnal. Stavebný úrad Nového Mesta ho musel tiež nakoniec akceptovať. Obyvatelia sa však nemienia vzdať a tak opäť začali konať.

„Požiadali sme stavebný úrad, aby pribral miestnych obyvateľov ako účastníkov územného konania,“ povedal pre Bratislava24 Tomáš Korček, ktorý je povolaním právnik s tým, že tento krok nateraz spomalil celý proces. Snažili sa tiež výstavbu zastaviť na Magistráte.

„Požiadali sme súčasného primátora Matúša Valla o prehodnotenie súhlasného záväzného stanoviska k investičnému zámeru, ktoré podpísal ešte jeho predchodca,“ dodáva poslanec. Nové vedenie mesta však odmietlo stanovisko zrušiť.

Magistrát tvrdí, že preskúmal vydané záväzné stanovisko a zistil, že investičný zámer nie je v rozpore s územným plánom, ktorý príslušnú funkčnú plochu definuje ako viacpodlažnú zástavbu obytného územia – stabilizované územie.

„Kompetenciou hlavného mesta je uplatniť zásady a regulatívy územného plánu v záväznom stanovisku, v ktorom môže iba konštatovať súlad, alebo nesúlad s územným plánom v rámci územného konania, ktoré vedie mestská časť. Ostatné je v kompetencii stavebného úradu, respektíve iných dotknutých orgánov,“ napísali nám z Oddelenia komunikácie a marketingu hlavného mesta.

Magistrát ďalej dodáva, že poskytuje súčinnosť mestskej časti v rámci zlepšenia dopravnej situácie v tejto lokalite, teda pri riešení parkovania, posilnenia MHD, či prípravy novej cyklotrasy.

Prokuratúra

Aktivisti spolu s poslancami Tomášom Korčekom, Richardom Mikulcom a aj vicestarotom Nového Mesta Petrom Vaškovičom sú však presvedčení, že ide o chybný krok. Argumentujú tým, že toto územie je v územnom pláne charakterizované ako takzvané stabilizované a tam sa môže stavať len vo výnimočných prípadoch, čo vraj táto výstavba nie je. Ľudia sa preto nevzdávajú.

„Spísali sme odvolanie proti vydanému územnému rozhodnutiu a taktiež sme sa obrátili na Krajskú prokuratúru v Bratislave, aby preverila zákonnosť vydaného záväzného stanoviska hlavného mesta. Sme totiž presvedčení, že projekt nie je v súlade s platným územným plánom Bratislavy,“ uzatvára nateraz Tomáš Korček.

Konateľ sa však neobáva, že by mu prokuratúra zhatila plány.

„Je ústavou garantovaným právom každej osoby nechať preskúmať zákonnosť postupu úradov orgánmi dozoru. Všetky orgány štátnej správy, ktoré sú kompetentné a oprávnené posúdiť zámer investora a jeho súlad s územným plánom rozhodli, že predmetný zámer je plne v súlade s územným plánom hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislava,“ uzavrel Martin Dávidek.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM