Rôzne

Cyrilometodská cesta povedie aj cez Bratislavský kraj. Môžete sa s ňou zoznámiť online

Cieľom je zapojiť Cyrilometodskú cestu medzi kultúrne cesty certifikované radou Európy pre kultúru.

Ilustračný obrázok k článku Cyrilometodská cesta povedie aj cez Bratislavský kraj. Môžete sa s ňou zoznámiť online
8
Galéria
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk

Medzinárodné kultúrne tematické cesty majú potenciál podporiť miestny rozvoj, ako aj rozvoj cestovného ruchu v dotknutom území. Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba to pripomenul v súvislosti s projektom Cyrilometodskej cesty, na ktorej budovaní participuje aj úrad samosprávneho kra­ja.

Silný historický príbeh

Trasa cesty, založenej na silnom historickom príbehu solúnskych bratov, bude siahať od moravského Velehradu, cez slovenské historické centrá Devín, Nitru či Bojnú, maďarský Zalavár až po grécky Solún a Rím v Taliansku. „Cieľom je zapojiť Cyrilometodskú cestu medzi kultúrne cesty certifikované radou Európy pre kultúru,“ informoval Droba o aktivite, na ktorej BSK pracuje prostredníctvom regionálnej pracovnej skupiny, organizovanej Slovenským domom Centrope.

"Produkt takejto kultúrnej cesty je v súčasnosti veľkým trendom v cestovnom ruchu. V tomto konkrétnom prípade ponúka možnosť spoznať pamiatky a miesta spojené s Veľkou Moravou a nesúce odkaz solúnskych bratov. Rovnako tak je príležitosťou oboznámiť sa aj s regionálnou gastronómiou či tradíciami, oblastnými zvyklosťami i lokálnymi výrobkami,“ ozrejmil predseda BSK.

Viac o tejto tematickej ceste možno zistiť prostredníctvom moderného sprievodcu – mobilnej aplikácii alebo online mapy s príbehom, ponúkajúcej nielen informácie o histórii misie solúnskych bratov, ale aj odkazy na pamiatky, trasy či miesta zastávok, ponúkajúce ubytovanie na trase.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM