Správy

Cyklotrasy vzniknú aj v bratislavskej Vrakuni

Obyvatelia Vrakune sa môžu tešiť na cyklotrasu Malý Dunaj, vodorovné cyklistické značenie na nábreží Malého Dunaja i rozšírenie chodníka pre cyklistov vo Vrakunskom lesoparku.

Ilustračný obrázok k článku Cyklotrasy vzniknú aj v bratislavskej Vrakuni
Zdroj: TASR

V bratislavskej Vrakuni vzniknú nové cyklotrasy. Mestské zastupiteľstvo totiž schválilo 38 750 eur z rozpočtu hlavného mesta na realizáciu cyklistických projektov v tejto mestskej časti.

Plánovaná je cyklotrasa Malý Dunaj, vodorovné cyklistické značenie na nábreží Malého Dunaja i rozšírenie chodníka pre cyklistov vo Vrakunskom lesoparku.

Podľa starostu Vrakune Martina Kuruca sú projekty na realizáciu jednoduché a je možné ich dokončiť v tomto roku. Mestská časť bude v spolupráci so svojimi partnermi projekty spolufinancovať v predpokladanej výške 20-tisíc eur.

Riešené územie cyklotrasy Malý Dunaj sa nachádza vo východnej časti Vrakune, pozdĺž toku Malého Dunaja v úseku od ukončenia Ihličnatej ulice cez most s pokračovaním po ľavom brehu až po križovatku letisko.

„Plánovaný úsek cyklotrasy tvorí časť Malodunajskej cyklotrasy. Cyklochodník bude realizovaný v dĺžke 1,6 kilometra. Pozemky sú vo vlastníctve, respektíve v správe Slovenského vodohospodárskeho podniku,“ priblížil Kuruc.

Plány na vybudovanie cyklotrasy

Cyklochodník je navrhnutý v šírke asi tri metre, respektíve 2,5 metra s asfaltovým povrchom, smerovým značením, informačnými tabuľami a doplňujúcim mobiliárom.

Cyklotrasa bude nadväzovať na úsek, na ktorý už je spracovaná dokumentáciou pre územné rozhodnutie stavby cyklotrasa Malý Dunaj. Tá rieši cyklotrasu v úseku od križovatky ulíc Ráztočná – Hradská v dĺžke 970 metrov pozdĺž Malého Dunaja.

Na druhej strane bude nadväzovať na cyklotrasu Jurava. „Náklady na vypracovanie projektovej dokumentácie a inžiniersku činnosť sú 13 750 eur. Financovanie výstavby cyklotrasy bude z projektu cezhraničnej spolupráce medzi Maďarskom a SR,“ uviedol starosta. Podanie projektu predpokladá samospráva v auguste.

Potreba vodorovného cyklistického značenia na Malodunajskej cyklotrase na nábreží Malého Dunaja vznikla po tom, čo mestská časť v spolupráci so sponzorom dokončila opravu Vrakunskej promenády.

Samospráva teraz chce odkloniť cyklistov mimo tejto pešej a oddychovej zóny, ktorá je vedená súbežne s Podunajskou ulicou. „Navrhujeme prípravu jednostupňovej projektovej dokumentácie a následnú realizáciu vodorovného a zvislého dopravného značenia pre cyklistov v odhadovanej výške 5-tisíc eur,“ priblížil Kuruc.

Pre zabránenie kolíziám medzi chodcami a cyklistami chce mestská časť rozšíriť existujúci chodník pri východnom vchode do Vrakunského lesoparku a rozdeliť ho na cyklistický a chodník pre peších.

Súčasťou projektu má byť osadenie lámp s LED žiarovkami a fotovoltaickými článkami. Taktiež aj podpora realizácie hlinenej cyklodráhy pre deti. „Odhadované náklady na projektovú dokumentáciu aj realizáciu sú 20-tisíc eur,“ spresnil starosta.

Čítajte aj: Na tratí Devínske Jazero – Stupava plánujú vybudovať cyklotrasu

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM