Rôzne

Na tratí Devínske Jazero – Stupava plánujú vybudovať cyklotrasu

Zrušená železničná trať spájajúca Devínske jazero a Stupavu by sa do budúcnosti mohla zmeniť na cyklotrasu.

Ilustračný obrázok k článku Na tratí Devínske Jazero – Stupava plánujú vybudovať cyklotrasu
Zdroj: TASR

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) už o podmienkach prebudovania trate začali rokovať s Bratislavským samosprávnym krajom (BSK). „Dohodli sme sa na vytvorení expertnej skupiny, ktorá v krátkom čase posúdi legislatívne, technické a realizačné možnosti tohto nápadu,“ uviedol generálny riaditeľ ŽSR Tibor Šimoni. ŽSR sú správcom majetku pod bývalou železničnou traťou.

Aktuálny zámer je zároveň pilotným projektom potenciálneho využitia železničných tratí, ktoré svoju históriu už uzatvorili. „Úspešnosť tohto projektu ukáže, či ŽSR pôjdu touto cestou aj v prípade ďalších zrušených železničných tratí,“ dodal Šimoni.

Predseda BSK Pavol Frešo pripomenul, že rozvoj cykloturistiky je jednou z najväčších priorít Bratislavského kraja. „Každý rok sprístupňujeme desiatky kilometrov cyklotrás, preto verím, že sa tej svojej dočkajú aj obyvatelia Stupavy,“ uviedol Frešo. Poukázal pritom na to, že spojenie, ktoré by ponúkla trasa vedená na prebudovanej železničnej trati, by pritiahla k aktívnemu oddychu aj tých, ktorí sa v súčasnosti obávajú vyraziť s bicyklom či s korčuľami na frekventovanú cestu, akou je cesta II. triedy Stupava – Devínska Nová Ves.

Železničná trať do Stupavy, v tej dobe nazývaná Stupava – Mást, bola posledným veľkým projektom Rakúskej spoločnosti štátnych železníc na území Slovenska. Bola projektovaná ako odbočka hlavnej trate z Devínskej Novej Vsi do Kútov a následne do Skalice. Koncesiu dostala ministerským nariadením v roku 1890. Stavba bola dokončená v expresnom termíne a prevádzka sa otvorila už 27.10.1891.

Jazdili tu vlaky osobné aj nákladné až do konca sedemdesiatych rokov 20. storočia, keď bola osobná doprava zastavená a trať zmizla z cestovných poriadkov. Po úplnom zastavení dopravy na tomto úseku bola trať administratívne zrušená v roku 2008.

Prečítajte si tiež: Cyklotrasa JuRaVa: Nebezpečný prechod na moste do Čiernej vody bude čoskoro minulosťou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM