Rôzne

Cyklomost Slobody priťahuje stále viac ľudí

Sčítačka bicyklov na moste, ktorý spája bratislavskú Devínsku Novú Ves a rakúsky Schloss Hof, odhalila, že jeho atraktivita rastie. Stal sa obľúbeným miestom výletov a prechádzok.

Ilustračný obrázok k článku Cyklomost Slobody priťahuje stále viac ľudí
Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

Cyklosčítačka na bratislavskom cyklomoste Slobody, ktorý spája bratislavskú Devínsku Novú Ves a rakúsky Schloss Hof, odhalila v máji rastúci trend návštevnosti. Najsilnejším dňom bola sobota siedmeho mája, kedy sa k viac ako 500 peším pridalo na moste 732 cyklistov.

Úspešný projekt

„Cyklomost Slobody, ktorý aj tak stále všetci voláme Most Chucka Norrisa, je stále atrakciou. Pre domácich sa stal súčasťou prechádzok a výletov. Pre turistov je zas atraktívne prejsť ponad rieku, ktorá roky delila dva svety a byť zrazu v inom štáte. Štatistiky návštevnosti mosta nás zakaždým utvrdia, že to je dobrý projekt,“ vyjadril sa predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Údaje z mája 2016, ktoré zaznamenala cyklosčítačka na cyklomoste Slobody, ukazujú, že po moste prechádza čoraz viac návštevníkov. Zatiaľ čo v máji 2015 mostom prešlo 6 705 cyklistov, tento rok to už bolo 7 459 prejdení bicyklom. Rovnako rastie aj počet peších. V minulom roku bol najsilnejším dňom v máji ten posledný, tento rok vytiahlo pekné počasie na most najviac peších aj cyklistov v sobotu siedmeho mája. V číslach to je 528 chodcov a 732 cyklistov, ktorí sa v ten deň vydali na cyklomost Slobody.

Cez most za históriou

Výstavba cyklomosta sa začala v septembri 2011, sprístupnený verejnosti bol nasledujúci rok v lete. Postavilo ho konzorcium Ingsteel a Doprastav. Most stojí na historickej trase a slúži cyklistom, peším turistom a záchrannej službe. Z celkovej dĺžky lávky 955 metrov tvorí oceľová mostná konštrukcia 525 metrov, šírka lávky je 4 metre, čo umožňuje prejazd vozidiel záchranných zložiek. Cyklisti pri jazde mostom prekonajú výškový rozdiel 7 m. Cyklomost je dôležitým spojovacím článkom regionálnej siete rakúskych a slovenských cyklotrás. Projekt cyklomosta spolufinancovali v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko 2007–2013.

„Najsilnejšími návštevnými dňami cyklomostu Slobody sú tie víkendové. Pri peknom počasí sa v máji dostávame k číslam nad päťsto peších návštevníkov a do sedemstopäťdesiat cyklistov. Rastúce čísla sú dôkazom, že náš kraj má stále silnejší turistický potenciál,“ okomentoval čísla májovej návštevnosti výkonný riaditeľ Krajskej organizácie cestovného ruchu Bratislava Region Tourism Lukáš Dobrocký.

Čítajte aj: Nová Dunajská promenáda opäť vyvolala búrlivé diskusie. Zmiešané prostredie je nebezpečné pre chodcov i cyklistov

Most Slobody
3
Galéria
Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM