Alexandra Húsková Správy

Čo nám priniesol dnešný deň? Pozrite si súhrn udalostí

Prinášame vám zoznam udalostí 8. decembra.

Ilustračný obrázok k článku Čo nám priniesol dnešný deň? Pozrite si súhrn udalostí
Zdroj: Dnes24.sk

Témy, ktoré vás zaujali najviac:

Štúrova ulica je tesne pred dokončením. Na Šafárikovom námestí pribúdajú netradičné kvetináče, pracuje sa nonstop.

Na magistrát sa vlámal neznámy páchateľ a ukradol kompletnú evidenciu verejných obstarávaní z rokov 2011 až 2014.

Len Bratislava má približne 5-tisíc ľudí bez domova. Mestu chýbajú pri riešení bezdomovectva rozvinuté sociálne služby.

Kam sa lietalo počas socializmu najčastejšie? Bratislavské letisko sa začalo stavať v roku 1947. Na archívnych záberoch môžete vidieť interiér lietadla Tupolev 104, centrum letových dispečerov, či pilota v kokpite.

Zhrnutie dňa:

  • Lehota na zadržanie osôb pri trestných činoch terorizmu sa bude od januára predlžovať na dvojnásobok. Poslanci Národnej rady SR dnes 95 hlasmi schválili zmenu Ústavy SR, ktorá je súčasťou tzv. protiteroristického balíčka vlády.
  • Univerzita Komenského v Bratislave (UK) sa dostala medzi najlepšie svetové univerzity. V hodnotení The U. S. News Rankings – Best Global Universities sa umiestnila na 505. mieste z najlepších 750 univerzít sveta ako jediná univerzita zo Slovenska. Odbor fyzika na UK sa navyše v tomto hodnotení umiestnil na 152. priečke.
  • Bratislava – Zaslúžený potlesk a kúsok slávy si dnes užili v Bratislave malí hrdinovia za konanie dobrých skutkov na slávnostnom vyhodnotení projektu Detský čin roka 2015. Nad podujatím prevzal záštitu prezident SR Andrej Kiska a Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.
  • Bratislava – Zabezpečiť, aby nových sudcov vo väčšej miere vyberali aj nesudcovia z ďalších právnických profesií, akademickej a psychologickej obce. S takouto výzvou sa na ministra spravodlivosti Tomáša Boreca obrátila mimovládna organizácia Via Iuris. Väčšie zastúpenie nesudcov vo výberových komisiách môže podľa riaditeľa organizácie Milana Šagáta zvýšiť dôveryhodnosť, objektívnosť a nezávislosť výberového konania. „V súčasnosti sú kandidáti na členov komisií, menovaní ministrom spravodlivosti, prevažne sudcami,“ konštatoval v liste.
  • Bratislavský Starý most by sa mal podľa neziskovej organizácie Camera Obskura volať Most Emila Galla. Organizácia to zdôvodňuje tým, že je načase pomenovať niektorú z dominánt mesta po obyčajnom človeku, ktorý sa nezľakol presily a okupantom ukázal, že slobodu nosíme v srdci. Emil Gallo je totiž vyobrazený na jednej z najznámejších fotografií Ladislava Bielka z roku 1968, ako stojí s odhalenou hruďou pred hlavňou okupačného tanku na bratislavskom Šafárikovom námestí.
  • Festival talianskeho filmu dnes večer otvorí herec Luca Marinelli a herečka Roberta Mattei. Prehliadku v bratislavskom kine Lumiére uvedie snímka režiséra Claudia Caligariho Poslúchaj.
  • Benefičný koncert Úsmevu ako dar nebude chýbať ani počas týchto Vianoc na televíznych obrazovkách. „Tento koncert je 33. ročník, je najstarší v tejto časti strednej Európy, ktorý poukázal na problematiku detí z detských domovov, a veľmi som na to hrdý, že celé to inicioval chlapec, ktorý vyrástol v detskom domove,“ uviedol dnes na tlačovej konferencii v Bratislave predseda spoločnosti Úsmev ako dar Jozef Mikloško.
  • Tip do kina: Tento rok Santa Claus nepríde, nahradí ho desivý KRAMPUS!

Zdroj:Tasr/Dnes24

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM