Tomáš Stupavský Rôzne

Čo je pre Bratislavčanov na vianočných trhoch najväčším lákadlom? Prekvapilo by vás, že ľudia nevyhľadávajú iba víno a cigánsku

Vianočná atmosféra už naberá v našom hlavnom meste plné obrátky a pre jeho obyvateľov sa stáva čoraz väčšou tradíciou navštíviť vianočné trhy v samom srdci Bratislavy. Práve na Hlavné námestie sme sa vybrali zistiť na čom si návštevníci najviac pochutnávajú tento rok.

Ilustračný obrázok k článku Čo je pre Bratislavčanov na vianočných trhoch najväčším lákadlom? Prekvapilo by vás, že ľudia nevyhľadávajú iba víno a cigánsku
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

K príjemnej atmosfére na Hlavnom námestí počas decembra nepochybne patria aj drevené stánky a dobre naladení obchodníci.

Preto sme sa opýtali niektorých obchodníkov čo si ľudia prevažne kupujú: „Myslím si, že ako každý rok aj teraz sú zákazníci verní klasickým nápojom a jedlám. Vždy sa dobre predáva varené víno a cigánska pečienka,“ priblížil nám Peter, ktorý už na vianočných trhoch predáva tretím rokom.

Dá sa tomu odolať?

Vianočné trhy na Hlavnom námestí sú už otvorené druhý týždeň a počas nich ľuďom naskytujú ochutnať tradičné jedlá a nápoje. Každoročne sa veľkému záujmu teší predaj cigánskej pečienky, lokší, či už mastených alebo plnených, pečené gaštany, ale aj kapustnica.

Z drinkov si asi nevieme predstaviť ak by na podujatí tohto typu chýbal čaj, varené víno, vianočný punč alebo lahodná medovina.

Na trhoch sme objavili aj niekoľko noviniek ako grilovaný oštiepok či skalický trdelník. Z nápojov je to jahodové, ruské či slivkové vínko. Deti a tí, ktorí neholdujú alkoholu tu čaká napríklad kakao so šľahačkou, čokoládovou posýpkou a lentilkami.

Pristavili sme sa pri skupinke študentov, ktorí si krátili prestávku v škole, pod jedným z altánkov na Hlavnom námestí. „Keďže sa ešte musíme vrátiť do školy, aby sme tam podávali plnohodnotné výkony, rozhodli sme sa tentokrát ochutnať nealkoholický vianočný punč, ale inak si tu s obľubou vychutnávame medovinu,“ povedal s úsmevom Milan, ktorý je študentom psychológie.

Chladné počasie zdá sa nie je problém

Je pravdou, že ľudí môže od postávania pri vysokých stoloch odradiť chladné a upršané počasie, ale my sme ich aj v čase obeda na trhoch našli niekoľko desiatkok.

„Nám chladné počasie nevadí, však nás zahreje dobré varené vínko a skvelá nálada,“ dodala jedna zo zákazníčok.

Ale na Hlavnom námestí sa našli aj takí, ktorých sem prilákali špeciality. „My sme sem prišli kvôli skalickému trdenlníku, ktorý nám neskutočne chutí. Boli sme tu už počas víkendu, kedy sme ho prvýkrát ochutnali a myslím si, že sa sem vďaka nemu ešte párkrát vrátime,“ vysvetlila mladá žena, ktorá si spolu s kamarátkami vychutnávala sladkosť patentovanú na Záhorí.

Jeden z predávajúci nám prezradil, že najväčší nápor ľudí sa ešte len očakáva: „Návštevnosť na trhoch je podľa môjho názoru rovnaká ako po minulé roky, aj keď v posledných dňoch nám počasie veľmi nepraje. Najsilnejšiu vlnu návštevníkov však očakávame na Mikuláša, lebo práve vtedy ľuďom budú prichádzať výplaty,“ priblížil predajca zo stánku s názvom Gril u Maťa.

Vianočné trhy neodmysliteľne patria ku klasickým tradíciám v Bratislave. Na toto podujatie si každoročne nájde cestu niekoľko tisíc ľudí, ktorí si tu chcú spolu s priateľmi užiť príjemné chvíle a predovšetkým ochutnať tradičné sviatočné pokrmy, o ktoré tu skutočne nie je núdza.

Vianočné trhy na Hlavnom námestí
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM