Nikola Richterová Rôzne

Kam na vianočné trhy? Porovnali sme pre vás Hviezdoslavovo a Hlavné námestie

Chystáte sa na vianočné trhy? Prinášame vám užitočné porovnanie mestských trhoch na Hlavnom námestí so Staromestskými trhmi pred Slovenským národným divadlom. Obe miesta ponúkajú okrem jedla, pitia, či suvenírov aj rôzne iné aktivity.

Ilustračný obrázok k článku Kam na vianočné trhy? Porovnali sme pre vás Hviezdoslavovo a Hlavné námestie
Foto: Nikola Richterová

Ceny

Trhové klasiky ako cigánsku pečienku, lokše, varené víno, či punč nájdete prirodzene na oboch námestiach. Ponuka týchto pochutín a nápojov je na trhoch samozrejme najväčšia. Cena za cigánsku pečienku sa vo väčšine stánkov nemení a zaplatíte za ňu 3,50. Na Hviezdoslavovom námestí sme však v jednom stánku našli aj za rovné tri eurá.

Lokše sa pohybujú v cenách okolo jedného eura za mastené a 1,50 za sladké či pečienkové variácie. Či už si dáte zemiakovú palacinku, ako ich Slováci označujú pre zahraničných turistov, na mestských alebo Staromestských trhoch, cenový rozdiel by ste pocítiť nemali.

Čo sa týka vareného vína a punčov, cenové rozdiely sú pomerne veľké. Za nápoje môžete zaplatiť rozdielne sumy v každom stánku bez ohľadu na to, kde sa nachádza. Ceny vareného vína sa pohybujú okolo 1,50. V niektorých sa nám podarilo nájsť víno aj za jedno euro.

Punče sú na tom podobne. Aj tu sa dajú nájsť nápoje za 1,50. Pokojne však nájdete aj také, ktoré stoja dvojnásobok. Záleží na obsahu alkoholu či príchutiach. Obe námestia ponúkajú viacero druhov takýchto nápojov, ako aj ich nealkoholické verzie.

Ceny na vianočných trhov v Bratislave
Cigánska pečienka 3 až 3.50,–
Lokša mastená 1,–
Lokša plnená 1,50 až 2,50,–
Vianočný punč 1,50 až 3,–
Varené víno 1 až 2,–
Skalický trdelník 2,50,–
Huspenina 4,50,–
Kapusnica 4,50,–
Pečené gaštany 0,70,– (100g)
Bravčové stehno 3,20,–

Špeciality a novinky

Okrem osvedčených klasík nájdete na oboch vianočných trhoch viacero špecialít. Na Hlavnom námestí môže zaujať grilovaný oštiepok či skalický trdelník. Z nápojov zaujalo jahodové, ruské, či slivkové víno. Ponuka mestských trhov isto zaujme aj deti, na ktoré tu čaká napríklad kakao so šľahačkou, čokoládovou posýpkou a lentilkami.

Hviezdoslavovo námestie môže príjemne prekvapiť huspeninou. Okrem toho si tu pochutnáte aj na vianočnej kapustnici, či pečených gaštanoch. Nás zaujala aj horúca demänovka, či naozaj široká ponuka varených vín a punčov, ktorá je tu podľa nás lepšia ako na Hlavnom námestí.

Priestor

Pravdou je, že Hlavné námestie je priestorovo trošku obmedzené. Ak sa chystáte v poobedných hodinách, pripravte sa na to, že váš pohyb tu bude veľmi limitovaný. Omnoho viac miesta nájdete na Hviezdoslavovom námestí. Viac stolov vám však tiež nezaručuje, že budú voľné. Vo večerných hodinách je to s hľadaním voľného miesta a pohybom podobné ako na mestských trhoch.

Ak sa chystáte aj s deťmi, v tomto prípade odporúčame skôr Hviezdoslavovo námestie, kde je už rozložené ľadové klzisko, na ktorom si budú môcť zajazdiť. Hlavné námestie je vo večerných hodinách skôr pre starších, kde je hlavnou prioritou jedenie a popíjanie.

Iné aktivity

Okrem ľadového klziska nájdete na trhoch aj iné zaujímavosti. Hlavné námestie myslí aj na charitu. Nájdete tu tak špeciálne stánky, kde vďaka zakúpeným pochutinám prispejete na dobrú vec. Okrem toho je tu aj takzvaný Domov použitých kníh, kde si môžete vybrať z množstva ponúknutých titulov. Aj tento projekt môžete podporiť finančným príspevkom.

Mimovládne organizácie dostanú priestor aj na Hviezdoslavovom námestí, kde bude každý deň iná mimovládka predávať Punč pomoci v prospech konkrétnych charitatívnych cieľov.

Vianočné trhy na Hviezdoslavovom a Hlavnom námestí
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM