Rôzne

Cirkulárna mapa Bratislavy vám pomôže tvoriť menej odpadu a správať sa k prírode zodpovedne

Mapa pomôže všetkým zodpovedným obyvateľom a návštevníkom Bratislavy, ktorí sa chcú dozvedieť, kam sa stráca odpad, ktorý denne vyprodukujeme.

Ilustračný obrázok k článku Cirkulárna mapa Bratislavy vám pomôže tvoriť menej odpadu a správať sa k prírode zodpovedne
7
Galéria
Zdroj: Dobrý trh FB

Slovensko každoročne vyprodukuje viac ako 2 milióny ton komunálneho odpadu. Väčšina z neho končí na skládkach.

Odpad ako súčasť života

Vzťah Slovákov k odpadu vo veľkej miere končí tým, že vyhodia smeti do kontajnera. Tí zodpovednejší ho separujú, ale čo sa s odpadom deje ďalej, vie málokto.

„Smetiari“ odvezú odpad zo smetných nádob na skládku alebo na miesto, kde sa spracováva. Aj keď zberné dvory, recyklačné linky, spaľovne či čistiarne odpadových vôd nevidíme, existujú. Práve tie približuje projekt „Miesta preč“, ktorý hovorí o živote odpadu za kontajnerom a poukazuje na potrebu vnímať odpad ako súčasť života.

„Mapa je návodom, ako s odpadom nakladať zodpovednejšie. Obsahuje zoznam miest významých pre cirkulárnu ekonomiku (obehové hospodárstvo), cieľom ktorej je odpad nevytvárať, ale, naopak, využívať ho ako zdroj materiálu alebo energie,“ informujú tvorcovia cirkulárnej mapy. Tá vznikla z iniciatívy občianskeho združenia Punkt a neziskovej organizácie Inštitút cirkulárnej ekonomiky.

Kompostoviská aj bezobalové obchody

Cieľom cirkulárnej ekonomiky je vytvárať služby a miesta, ktoré pomáhajú predchádzať vzniku odpadu. Patria medzi nich centrá opätovného použitia, knižnice, komunitné kompostoviská, či bezobalové obchody.

„Mapa má pomôcť všetkým zodpovedným obyvateľom a návštevníkom Bratislavy, ktorí sa chcú dozvedieť, kam sa stráca odpad, ktorý Bratislava denne vyprodukuje,“ dodávajú tvorcovia užitočnej mapy.

Plnú verziu verziu cirkluárnej mapy nájdete TU.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM