Nina Táborská Rôzne

Chcete spraviť dobrý skutok a neviete ako? Dajte si kávu

V Bratislave vzniklo nové príjemné miesto. V historickom prostredí, s retro nádychom, výbornou kávou, slovenskou kvalitou a jednou skvelou ideou. Otvorili kaviareň, ktorá ľuďom bez domova pomáha vrátiť sa späť do života.

Ilustračný obrázok k článku Chcete spraviť dobrý skutok a neviete ako? Dajte si kávu
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

V hlavnom meste môžete nájsť niekoľko kaviarní s vynikajúcou kávou a kvalitnou obsluhou, jedno miesto sa však líši. V čom, pre Bratislava24.sk vysvetlil Peter Adam, predseda občianskeho združenia Vagus, ktoré stojí za projektom otvoriť priestor pomáhajúci ľuďom bez domova integrovať sa do spoločnosti.

Vitajte v dobrej kaviarni

“Ak vám bude u nás tak dobre, ako sa o to snažíme, urobíte dobre, ak sa k nám vrátite. Každým svojim návratom totiž pomôžete ľuďom bez domova, ktorí pre vás s láskou a s nadšením pracujú…” dozviete sa hneď ako zavítate do novootvorenej kaviarne Dobre&Dobré v Starej Tržnici.

„Keď prišla Stará Tržnica s možnosťou prenajať priestor, tak sme využili fakt, že aj keď iba ako koníček, ale máme skúsenosti s gastronómiou, máme priestor, nápad a povedali sme si, že ideme do toho,“ vysvetľuje Peter Adam, ako sa myšlienka pomôcť ľuďom bez domova zaradiť sa späť normálneho života začala stávať realitou.

„Vďaka Dobre&Dobré sme našli spôsob, ako ľuďom v núdzi pomôcť vytvoriť si pracovné návyky a umožniť získať pracovné skúsenosti pre ľahší štart do nového života,“ dodáva Adam.

Kde vznikla myšlienka otvoriť Dobre&Dobré?

„Občianske združenie Vagus robí na dvoch veľkých projektoch. Prvý je terénna sociálna práca a druhý je denné centrum pre ľudí bez domova. Práve denné centrum stojí za myšlienkou otvoriť takéto miesto. Tým, že sme mali denne 80 ľudí a zistili sme, že je u nich veľký záujem o prácu, rozhodli sme sa vytvoriť projekt, ktorý im tú prácu zabezpečí a pomôže sa ďalej integrovať do spoločnosti. Potom sa ponúkol jedinečný priestor v Starej Tržnici,“ vysvetľuje nám Peter Adam.

Káva s pridanou hodnotou

„Nechceme kaviareň propagovať len ako tú, kde robia ľudia bez domova. Dobre&Dobré je predovšetkým miesto, ktoré ponúka príjemné služby, jedno úžasné prostredie a vynikajúcu kávu,“ hovorí Adam.

„Máme pána, ktorý nám prináša vlastnú kávu z Kolumbie, máme len slovenské výrobky. U nás nenájdete kolu, ani zahraničný alkohol. Všetky produkty pochádzajú zo Slovenska, prevažne z Bratislavy a jej blízkeho okolia,“ dodáva.

Ako spolupracuje Vagus a Dobre&Dobré?

„Vagus funguje nasledovne. Príde klient, ako našich ľudí bez domova voláme, do denného centra, kde sa prihlási k využívaniu našich služieb. Má k dispozícii jedlo, sprchu, šatník, sociálne poradenstvo,… Súčasťou je aj integračná časť, kde zasa Vagus s klientmi rieši aby si našli zamestnanie, bývanie, aby si riešili svoj život.“

„Tak sme si vytipovali ľudí, ktorí by boli vhodní do kaviarne. Oslovili sme ich, následne prešli trojmesačným školením kde sa učili napríklad ako pristupovať k zákazníkom či ako komunikovať. Zo základnej skupiny zostali štyria ľudia, ktorí sú aj momentálne v kaviarni zamestnaní. Ide o kolobeh. títo ľudia tu budú do času, pokým si nenájdu iné zamestnanie a na ich miesto nastúpia ďalší, ktorým projekt rovnako takýmto spôsobom dokáže pomôcť.“

Ako môžeme pomôcť my?

„Spôsobov je niekoľko,“ vysvetľuje Adam. „Verejnosť môže pomôcť darovaním napríklad oblečenia, hygienických potrieb či jedla do denného centra, alebo rovnako dobrovoľníctvom. Teraz aj tým, že príde niekto do kaviarne a dá si dobrú kávu.“

Na záver Peter Adam dodáva, „Chceme aby sa tu ľudia cítili dobre a vracali sa k nám.“ Navyše, ak sa označíte v kaviarni, získate čerstvý koláč zadarmo.

Novootvorená kaviareň Dobre&Dobré
5
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM