Správy

Cez zimu buďme VŠÍMAVEJŠÍ k svojmu okoliu: Stačí chvíľa a POHROMA je na svete

Mestská polícia v Bratislave pripomína obyvateľom, aby boli v zimnom období viac všímaví k svojmu okoliu. Človeka so zdravotnými problémami, v núdzi alebo zmäteného by nemali nechať bez povšimnutia.

Ilustračný obrázok k článku Cez zimu buďme VŠÍMAVEJŠÍ k svojmu okoliu: Stačí chvíľa a POHROMA je na svete
Zdroj: Mestská polícia Bratislava

Ak sa obávajú, že by mu sami nevedeli pomôcť, kontaktovať treba mestskú políciu na čísle 159 alebo rýchlu zdravotnú pomoc a čísle 155. Obrátiť sa môžu tiež na mimovládne organizácie a občianske združenia, ktoré sa venujú ľuďom bez domova.

Nebojte sa opýtať

„Prvoradé je byť pozorný k svojmu okoliu. Zbystrite, ak uvidíte osoby, ktoré ležia bez pohnutia na zemi, sú nedostatočne oblečené alebo pôsobia dezorientovane,“ konštatuje hovorkyňa bratislavskej mestskej polície Barbora Krajčovičová.

Ľudia by sa tiež nemali báť dotyčného človeka opýtať, či nepotrebuje pomôcť.

Často môže pomôcť už len prikrývka, rukavice alebo šál. Človeka bez domova je možné spýtať sa, ako sa cíti, kde plánuje prespať a či má k dispozícii aj teplejšie oblečenie. „Ak sa zdôverí, že plánuje chladnú noc stráviť vonku, prípadne pôsobí zoslabnuto, neváhajte sa obrátiť na mestskú políciu,“ odkazuje Krajčovičová.

Prvá pomoc

Ak má niekto podozrenie, že človek môže byť v zlom zdravotnom stave, je napríklad viditeľne podchladený, prípadne stráca vedomie, je potrebné bezodkladne mu poskytnúť prvú pomoc a privolajte záchranárov. V prípade, že chce niekto pomôcť napríklad materiálne, môže osloviť hlavné mesto alebo príslušné občianske združenia či neziskové organizácie.

Mestská polícia v spolupráci s pracovníkmi mestského terénneho tímu monitorujú priebežne všetky verejné priestranstvá. Osoby v núdzi prepájajú na organizácie, ktoré im dokážu pomôcť či už poskytnutím nocľahu, stravy, alebo sociálnou prácou. V prípade výrazného ochladenia je ľuďom bez domova distribuovaná materiálna pomoc v podobe spacích vakov, diek, rukavíc, šálov či čiapok.

Každoročné problémy

Hliadky mestskej polície riešia každý rok v zimnom období desiatky prípadov podchladených osôb. Pomáhajú im aj všímaví obyvatelia. Pred dvoma rokmi ich napríklad obyvateľka priviedla k seniorke, ktorá v mínusových teplotách vyšla z bytu len v papučiach a takmer celú noc sa túlala po Starom Meste. Počas minuloročnej zimy ich ľudia upozornili na muža, ktorý v noci spadol do Štrkoveckého jazera. Z vody sa mu síce podarilo dostať samému, ale na brehu stuhol.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Polícia Slovenskej republiky
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM