Rôzne

Carrivederci chce na cestách a parkoviskách menej automobilov. Stavil na car sharing

Cieľom Carrivederci je vytvoriť komunitu ľudí, ktorá si bude navzájom zdieľať autá na princípe rešpektu, dôvery a transparentnosti.

Ilustračný obrázok k článku Carrivederci chce na cestách a parkoviskách menej automobilov. Stavil na car sharing
9
Galéria
Zdroj: TASR

Sharing economy, zdieľaná ekonomika, sa stal za posledné roky trendom, ktorý si obľúbili aj ľudia na Slovensku. Pomaly vznikajú ďalšie a ďalšie weby, ktoré ponúkajú zdieľanie bytov či automobilov, ale aj skupiny na sociálnych sieťach, kde si môžete od suseda požičať kosačku, vŕtačku či iné náradie, ktoré sa vám neoplatí kupovať na zriedkavé použitie.

Žiarivými príkladmi toho, že to naozaj funguje a záujem ľudí je veľký, je napríklad známy ubytovací portál Airbnb, spolujazda Blablacar, portál Jaspravim, BikeSharing či up! city.

Užitočný nápad

Ďalším projektom, ktorý podporuje zdieľanú ekonomiku je aj Carrivederci. Nápad sa zrodil v čase, kedy si Branislav Kmeť uvedomil, že jeho auto tvrdne na parkovisku nevyužité príliš často. Keď ho chcel začať prenajímať ľuďom vo svojom okolí, zistil, že takáto služba nie je v jeho regióne dostupná a rozhodol sa to zmeniť.

V júli 2017 založil v Bratislave spoločnosť Carrivederci. Jej cieľom je vytvoriť komunitu ľudí, ktorá si bude navzájom zdieľať autá na princípe rešpektu, dôvery a transparentnosti. „Sme nadšenci fenoménu zdieľanej ekonomiky, pretože si uvedomujeme celospoločenskú zodpovednosť voči rozumnému využívaniu zdrojov našej planéty. Veríme, že nie je dôležité vlastniť, ale užívať. Riadime sa mottom Sharing is Caring,“ uvádza Kmeť.

Zdieľajte!

Niektorí Bratislavčania využívajú automobil prevažne na rodinné výlety, do práce sa mnohí vozia mestskou hromadnou dopravou. Ak patríte k tejto skupine šoférov a auto vám počas týždňa zbytočne parkuje pred domom, zdieľajte ho. Stačí ho zaregistrovať a hneď prenajímate. Alebo nemáte vlastné auto a chcete sa na pár hodín povoziť v aute svojich snov? S Carrivederci nezostanete nikdy v štichu!

„My v Carrivederci fandíme rozumnému využívaniu zdrojov. Veríme, že najvýhodnejšia situácia pre životné prostredie, šoférov, majiteľov áut (a ich peňaženky) je, keď sa každé vyrobené auto na svete využíva v najvyššej možnej miere,“ dodal Kmeť.

Podrobné informácie o tom, ako funguje Carrivederci, nájdete TU.

Kolóny v Bratislave
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM