Rôzne

Bratislave pomôže s bikesharingom Slovnaft. Plánujú ho spustiť na jar

Bratislava už roky čaká na systém požičiavania mestských verejných bicyklov. Teraz konečne svitá na lepšie časy. Hlavnému mestu pomôže s projektom silný partner.

Ilustračný obrázok k článku Bratislave pomôže s bikesharingom Slovnaft. Plánujú ho spustiť na jar
5
Galéria
Zdroj: FB Biele bicykle

Systém zdieľania verejných bicyklov vybuduje Bratislava v spolupráci so spoločnosťou Slovnaft a. s. Memorandum o spoločnej realizácii podpísal dnes 14. júna 2017 primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal s predstaviteľmi spoločnosti.

„Začlenenie bikesharingu do systému verejnej dopravy je ďalším krokom k modernej a ekologickej Bratislave. Zároveň som nesmierne hrdý, že ako partnera pre tento projekt sa nám podarilo získať spoločnosť Slovnaft,“ povedal Ivo Nesrovnal.

Prečo práve Slovnaft

Slovnaft predložil mestu najkomplexnejšiu ponuku realizácie systému bikesharingu. Navyše má potrebné skúsenosti vďaka materskej spoločnosti MOL, ktorá sa podieľala na vybudovaní bikesharingu v Budapešti.

Výhodou pre mesto je, že Slovnaft bude zodpovedný za samotnú prevádzku vrátane nákladov. Snahou spoločnosti je zlepšiť kvalitu života v hlavnom meste, veľkou motiváciou je aj zlepšenie dopravnej situácie a takisto zníženie emisií v meste.

Začiatok na jar

Pilotná fáza by mala začať na jar budúceho roka a bude pokrývať najmä väčšie mestské časti ako Staré Mesto, Petržalka, Nové Mesto a Ružinov. Postupne sa však bude rozrastať do ostatných mestských častí. Na začiatku by malo byť k dispozícii približne 750 bicyklov, z čoho časť budú tvoriť aj elektrobicykle.

Bikesharing predstavuje sieť IT systémom prepojených stojanov, prostredníctvom ktorej je možné zapožičať si bicykel a následne ho vrátiť na ktoromkoľvek inom stanovišti.

Bratislava má na projekt bikesharingu vyčlenených 460-tisíc eur a spoločnosť Slovnaft prispeje sumou do 1,5 milióna eur.

Do práce na bicykli
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM