Rôzne

Bratislava si pripomína dôležitú udalosť: Bez TOHTO by mesto nemohlo fungovať!

V roku 1886 začala v Bratislave fungovať významná vec, bez ktorej by mesto nemohlo existovať.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava si pripomína dôležitú udalosť: Bez TOHTO by mesto nemohlo fungovať!
12
Galéria
Zdroj: TASR

Bratislavský mestský vodovod, najstarší výtlačný vodovod na Slovensku, má 134 rokov. Oficiálne bol spustený do plnej prevádzky 4. februára 1886. Práve v tomto roku sa začala písať história bratislavského vodárenstva, pripomína Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS).

Zo Sihote do mesta

Bratislavský mestský vodovod čerpal vodu zo studne na ostrove Sihoť, odkiaľ potrubím putovala cez rameno Dunaja do hlavnej čerpacej stanice v Karlovej Vsi a ďalej po nábreží až po Rybné námestie.

Tam sa potrubie rozvetvovalo na menšie zásobovacie potrubie, smerujúce do nižšie položených častí mesta a na tlakové potrubie, dodávajúce vodu do vodojemu na dnešnej Mudroňovej ulici, vo výške viac ako 70 metrov nad Dunajom.

„Vodovodná sieť merala vyše 37 kilometrov a na jej trase bolo takmer tristo verejnosti prístupných hydrantov. Zásobovala pitnou vodou asi 17 500 obyvateľov Bratislavy. Vodárenský systém prvého bratislavského vodovodu predstavoval v danej dobe technologickú špičku, bol okrem iného vybavený parnými čerpadlami, elektrickou strojovňou či modernými potrubnými technológiami,“ priblížila BVS.

Tritisíc kilometrov

Sihoť je dodnes významným vodárenským zdrojom. V pamiatkovo chránenej budove pôvodnej čerpacej stanice sídli vodárenské múzeum s modernou expozíciou z histórie i súčasnosti bratislavského vodárenstva.

V činnostiach prvej bratislavskej vodárne pokračuje BVS. Za 134 rokov sa pôvodná sieť prvého bratislavského vodovodu rozšírila o vyše tritisíc kilometrov. Každú sekundu je možné do nej načerpať takmer 18-tisíc litrov vody.

„Jediné, čo sa za toto obdobie nezmenilo, je kvalita vody, ktorá patrí medzi najlepšie v Európe,“ tvrdí BVS. Do budúcnosti chce zvyšovať štandard svojich služieb, prioritne chrániť vodárenské zdroje pred hroziacimi rizikami znečistenia a stať sa technologickým lídrom v slovenskom vodárenstve.

Virtuálna prehliadka vo Vodárenskom múzeu
1
Galéria

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM