Rôzne

Bratislavský Ples v opere podporí vznik centra pre rodiny s hendikepovanými deťmi

Ples v opere upriamuje pozornosť na pomoc chorým deťom a ich rodinám. Nadchádzajúci 16. ročník podporí zriadenie a prevádzku špecializovaného centra pre deti s poruchami vývinu, ktorých je na Slovensku akútny nedostatok. Centrum včasnej intervencie (CVI) pribudne v Banskej Bystrici.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavský Ples v opere podporí vznik centra pre rodiny s hendikepovanými deťmi
Zdroj: TASR

Ročne sa na Slovensku narodí viac ako 2000 detí s poškodením orgánov alebo iným zdravotným znevýhodnením. Včasnou intervenciou je možné podchytiť zdravotný problém tak, aby následky do budúcnosti boli minimalizované.

„Mnohé rodiny si špecializovanú starostlivosť nemôžu dovoliť, nemajú k nej prístup a nevedia, ako s dieťaťom čo najlepšie pracovať. Rozhodli sme sa upozorniť na tento problém a prispieť k jeho riešeniu. Finančný výťažok od hostí 16. Plesu v opere poputuje Nadácii Socia na vytvorenie a prevádzku Centra včasnej intervencie, ktorých je na Slovensku alarmujúco málo,“ uviedla Andrea Cocherová, riaditeľka Plesu v opere.

V Českej republike je v súčasnosti 47 takýchto zariadení, prvé z nich oslavuje tento rok 25. výročie svojho vzniku. Na Slovensku fungujú iba tri, v Bratislave, Žiline a Prešove, pričom všetky vznikli len v tomto roku. Socia – Nadácia na podporu sociálnych zmien v nasledujúcich dňoch zverejní verejnú výzvu na predkladanie projektov, aby našla prevádzkovateľa ďalšieho CVI pre región Banskej Bystrice.

Podľa informácie zástupcov nadácie sú predpokladané náklady na zriadenie jedného centra približne 30.000 eur, náklady na ročnú prevádzku približne 100.000 eur.

O činnosti Centier včasného vývinu si prečítajte tu: Načo kupujete drahé inkubátory a zachraňujete deti…keď potom nás pošlete domov a nikto nám nepomôže…?

Ples v opere

Najväčšie dobročinné spoločenské podujatie svojho druhu na Slovensku je už roky súčasťou života Bratislavy, avšak jeho charitatívny rozmer presahuje hranice hlavného mesta. Vďaka príspevkom od hostí 15. ročníka plesu sa zlepšilo vybavenie kliník detskej anestéziológie a intenzívnej medicíny v Bratislave, Banskej Bystrici, Martine a Košiciach.

Účel zbierky nadchádzajúceho 16. ročníka zameraním opäť nadväzuje na zbierku z roku 2015, kedy vyzbierané peniaze smerovali na podporu perinatologických centier.

Aj vďaka špecializovaným prístrojom vedia dnes lekári zachrániť život deťom s novorodeneckou hmotnosťou len 500 gramov. Mnohé z týchto detí prežívajú so závažnými vývinovými poruchami, ktoré vyžadujú špecializovanú starostlivosť.

„Nechceme ostať len na úrovni toho, že to budeme robiť sami, lebo to nevieme ani zvládnuť. Chceme otvoriť túto problematiku spoločnosti, veríme, že nielen výťažok z Plesu v opere, ale aj nejaká iná zbierka, alebo možno príspevok inej inštitúcie, napríklad mesta Banská Bystrica, kde by sme to štvrté centrum chceli mať,“ povedal Pavol Lančarič, generálny riaditeľ spoločnosti Orange Slovensko a hostiteľ plesu.

„Rodí sa viac predčasne narodených detí, u ktorých hrozí, že nie sú celkom zdravotne v poriadku. To, že na Slovensku je táto téma tabu, je ťažká situácia pre všetkých. Verím, že sa vyzbierajú peniaze, aby ďalšie centrum mohlo existovať,“ dodala ambasádorka plesu, herečka Emília Vášáryová.

„Snažíme sa, aby výťažok išiel vždy na riešenie problému, ktorý je závažný a akútny, aby pokrýval čo najväčšiu časť Slovenska. Aj v prípade týchto centier sa môže zdať, že riešime iba jedno, my však chceme prispieť k systémovému riešeniu,“ spresnila Andrea Cocherová.

Prečítajte si aj:

Pri otvorení centra pokrstili bublinkami kufor plný vyrobených hračiek. Kufor je symbolom cestovania za rodinami, ktoré potrebujú pomoc

Bratislavčania pomáhajú radi: Ako menia dobrovoľníci naše mesto?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM