Alexandra Húsková Rôzne

"Načo kupujete drahé inkubátory a zachraňujete deti...keď potom nás pošlete domov a nikto nám nepomôže...?"

Aj takéto otázky majú rodičia dieťaťa s hendikepom. V Bratislave je otvorené nové centrum, ktoré bude pomáhať rodičom detí s rizikovým vývinom alebo postihnutím priamo u nich doma. Od apríla funguje „Centrum včasnej intervencie“ ako terénna služba, ambulantná časť bude zriadená v najbližšom období.

Ilustračný obrázok k článku "Načo kupujete drahé inkubátory a zachraňujete deti...keď potom nás pošlete domov a nikto nám nepomôže...?"
Zdroj: Dnes24.sk

Na Slovensku sa ročne narodí takmer 2000 detí so zdravotným znevýhodnením. Jeden z mnohých chýbajúcich prvkov v sociálnych službách dopĺňajú dnes Centrá včasnej intervencie (CVI). Zatiaľ ich máme tri – Prešove, Žiline a teraz už aj v Bratislave. Od apríla funguje „Centrum včasnej intervencie“ ako terénna služba, ambulantná časť bude zriadená v najbližšom období.

Klientom je rodina ako celok

Včasná intervencia je bezplatná sociálna služba, určená pre rodiny s deťmi so zdravotným postihnutím alebo s rizikovým vývinom. „Vekovo je vymedzená pre deti od narodenia až do 7 rokov. Aj keď Zákon o Sociálnych službách vymedzuje činnosť včasnej intervencie na dieťa so zdravotným postihnutím a rodinu, pre nás je klientom rodina ako celok,“ uviedla pre Bratislava24.sk Erika Tichá, riaditeľka centra.

Centrum môže osloviť tehotná žena, ktorá sa dozvedela, že dieťa nemusí byť zdravé, či rodina, do ktorej sa práve narodilo dieťatko predčasne alebo s postihnutím a potrebuje spracovať novú situáciu. Intervencia je poskytnutá aj u rodiny, ktorá už má staršie dieťa, ale v súvislosti s jeho vývinom sa objavujú problémy. Terénna služba spočíva v tom, že rodina dostáva službu priamo v domácom prostredí.

Poslaním centra je zvyšovať kvalitu života rodín cez včasnú podporu

„Rodičov vieme sprevádzať už po príchode z pôrodnice. Základom našej práce je multidisciplinárny tím. Odpovede rodina dostáva od viacerých odborníkov – psychológa, špeciálneho a liečebného pedagóga, sociálneho pracovníka, logopéda či fyzioterapeuta – ktorí pomáhajú rodičom vyrovnať sa so starostlivosťou o dieťatko s postihnutím. Spoločne sa snažia nastaviť denný režim priamo v rodine, aby boli členovia rodiny schopní zmysluplne si zadeliť denné aktivity,“ vysvetľuje činnosť centra riaditeľka Erika Tichá.

Snahou pracovníkov centra je okrem podpory aj zorientovanie rodičov v službách, ktoré sú na Slovensku k dispozícii. V prípade mnohých služieb musia rodičia dochádzať do rôznych inštitúcií a zariadení, čo je časovo náročné a pre všetkých vyčerpávajúce. Centrum vie tieto návštevy sprostredkovať v domácich podmienkach rodiny.

„Rodič v najlepšej vôli hľadá možnosti ako pomôcť sebe a dieťaťu, ale nie vždy je schopný selektovať vhodný typ služby v dôsledku nedostatočných informácií, či vyčerpanosti,“ dodáva Erika Tichá.

Rodič ako rovnocenný partner

Podstatný rozdiel medzi CVI a inými sociálnymi službami je v tom, že sa zameriavajú na posilňovanie kompetencií rodičov ako takých. Cieľom odborníkov, ktorí do rodín prichádzajú, je hľadať a objavovať zdroje priamo v rodinách. „Odborník by nemal byť v pozícii, že príde s hotovými riešeniami. Naším záujmom je pracovať spolu s rodičmi ako s rovnocennými partnermi. Oni sú tí, ktorí žijú situáciu s dieťaťom 24 hodín denne, sú milujúci a empatickí. Rodičia majú to, čo odborník nikdy mať nebude a potrebuje ich spoluprácu na nájdenie cesty a spôsobu pomoci, ktorá bude účinná,“ hovorí Alžbeta Padyšáková z CVI.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM