Nina Táborská Rôzne

Bratislavské Vianočné trhy štartujú už v piatok: Pozrite sa na tri neodmysliteľné tradície trhov

Rozsvietením vyše 13-metrového vianočného stromčeka už zajtra o 16.30 štartujú v Bratislave Vianočné trhy. Už tradične ich zaplnia na Františkáskom a Hlavnom námestí domáci i zahraniční návštevníci. Potrvajú do 23. decembra. Opäť si zachovajú mestský charakter, tradície nebudú chýbať.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské Vianočné trhy štartujú už v piatok: Pozrite sa na tri neodmysliteľné tradície trhov
Zdroj: TASR

Vianočné trhy

Podľla oficiálnej stránky Vianočných trhov sa po prvýkrát v novodobej histórii uskutočnili trhy v roku 1993. Zástupcovia mesta sa nechali inšpirovať dizajnom vianočných trhov v niektorých európskych mestách.

Konajú sa každoročne v historickom srdci mesta. Počet stánkov sa po desaťročí ich existencie viac ako zdvojnásobil. Od roku 2003 sa Vianočné trhy pre stále rastúci záujem ľudí postupne rozšírili na Františkánske námestie. Tento rok potrvajú do 23. decembra. Otvorené sú od desiatej do desiatej.

1. Tradícia: Vianočný stromček

Tohtoročný vianočný stromček, Smrek obyčajný, ktorý je vysoký viac ako 13 metrov, našli po dlhom hľadaní v jednej zo záhrad v bratislavských Rusovciach.

Na Hlavnom námestí bol tento rok stromček osadený už 5. novembra. Niekto si myslí, že postavenie stromu v tomto termíne je priskoré. Ide však o to, že neskôr sa v centre začínajú pripravovať vianočné stánky a so žeriavom by bolo už ťažké dostať sa na námestie. Kedy stromček stavali v predchádzajúce roky nájdete TU.

Jeho slávnostným rozsvietením, ktoré sa uskutoční už zajtra o 16.30 na Hlavnom námesti sa oficiálne začnú Vianoce v hlavnom meste. Celkovo sa na oboch námestiach (Hlavné a Františkánske) predstaví 69 stánkarov.

2. Tradícia: Stánky

Zo 69 stánkarov 19 z nich ponúkne občerstvenie, informuje magistrát. V zvyšných 50tich stánkoch nájdete rôzne darčeky, ľudovo-umelecké výrobky, sviečky, mydlá, výrobky z kovov, textilu a iné. Trhy si stále zachovávajú mestský charakter. Návštevníkom sa predstavia aj charitatívne a neziskové organizácie.

Čudujete sa, prečo sú ceny na trhoch stále vyššie? Pri sume, ktorú sú stánkari ochotní každoročne zaplatiť, je to všetko na poriadku. Tento rok najvyššie nájomné predstavuje 1 510 eur. Na jeden deň.

3. Tradícia: Sprievodný program

Vianočné trhy ale nie sú len o cigánskej, lokšiach, punči, varenom víne, či medovine, ale aj o hudbe a kultúrnom programe. Aj ten dotvára celkovú vianočnú atmosféru počas trhov na oboch námestiach. Počas slávnostného otvorenia sa na pódiu predstaví Bratislavský detský zbor pri Základnej umeleckej škole Miloša Rupelldta či Ľudová hudba Kuštárovci. Kultúrno-hudobný program má už tradične pod palcom Bratislavské kultúrne a informačné stredisko. Viac informácii o Vianočných trhoch sa dozviete na oficálnej stránke.

Tento rok sa v rámci trhov môžete tešiť na:

3.12. – Koncert M. Dvorského

5.12. – Na svätého Mikuláša

12.- 14.12. – Detské vianočné dielne

18.12. – Koncert vianočných želaní

21.12. – Galavečer Hodiny deťom

Koncom novembra si môžete vychutnať viaceré podujatia.

Bratislava24.sk vám prinesie už zajtra reportáž zo slávnostného otvorenia Vianočných trhov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM