ts Správy

Bratislavské pasce: Vodiči si neuvedomujú, že parkovaním na priechodoch ohrozujú chodcov

Okrem toho, že sa vodič parkovaním na priechode pre chodcov dopúšťa priestupku, ohrozuje aj bezpečnosť chodcov, ktorí musia pri prechádzaní cez cestu riskovať.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské pasce: Vodiči si neuvedomujú, že parkovaním na priechodoch ohrozujú chodcov
Zdroj: Dnes24.sk

Problematika parkovania v hlavnom meste je stále aktuálnou témou, na ktorú doplácajú nielen vodiči, ale aj cyklisti či chodci. Nedostatok parkovacích miest a nejasné značenie parkovacích boxov spôsobuje, že autá nachádzame zaparkované kdekoľvek a najmä tam, kde zavadzajú chodcom, mamičkám s kočíkmi, vozičkárom či nevidiacim.

Na parkovanie na obrubníkoch či trávnikoch sme si už „zvykli“. Vodiči si ale obľúbili parkovanie aj na chodníkoch v tesnej blízkosti priechodov pre chodcov.

Neohľaduplní vodiči

Predstavte si nasledovnú situáciu. Chcete prejsť na druhú stranu cesty, samozrejme cez priechod pre chodcov. Na začiatku aj konci priechodu sú však odparkované autá. Po okrajoch chodníkov, medzi vozovkou a chodníkom, je zábradlie. Kadiaľ prejsť?

Chodec, napriek tomu, že ohrozí svoju bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, prejde kúsok po krajnici alebo zábradlie podlezie.

Mamička s kočíkom a vozičkár to majú ale komplikovanejšie. Cez zaparkované autá sa na priechod, a teda ani na druhú stranu cesty nedostanú. Ich jedinou možnosťou je pokračovať po chodníku a dúfať, že prejdú na ďalšom priechode.

Čítajte tiež: Papuče na autách po novom? Aj kus plechu môže vyzerať kultúrnejšie

„Zákon hovorí, že vodič nesmie zastaviť alebo stáť na priechode pre chodcov alebo 5 metrov pred ním,“ vysvetľuje hovorkyňa mestskej polície Ľubomíra Miklovičová.

S takouto situáciu sa denne stretávajú ľudia na Tomášikovej ulici. Opýtali sme sa na názor dopravného analytika Jozefa Drahovského: „Samotný priechod pre chodcov je neštandardne široký, navyše na jednej strane je prekážka vo forme stĺpu pred prístupom k chodníku. Táto situácia vedie k nesprávnemu výkladu povinností pre vodičov aj chodcov v mieste, kde je nedostatok parkovacích možností.“

V okolí Tomášikovej ulici sa parkuje naozaj všade. Jednoduché to nie je ani cestou z blízkeho parku. Na priechode skoro nemáte šancu overiť si, či naň môžete vstúpiť.

Vodič sa dopúšťa priestupku

„V prípade, že chodec nemôže z priechodu pre chodcov bezpečne vyjsť z dôvodu, že nemá voľnú šírku chodníka najmenej 1,5 metra, odporúčame obrátiť sa na mestskú políciu. Takéto prípady evidujeme. Stalo sa tak napríklad aj na Štefánikovej ulici, kedy vodič stál so svojím vozidlom tak, že chodci museli vyjsť z priechodu pre chodcov na cestu. Z dôvodu bezpečnosti chodcov dávame v takýchto prípadoch pokyn na odtiahnutie vozidla. Ten môže dať aj policajný zbor,“ informuje Miklovičová.

Po oboch stranách cesty na Tomášikovej ulici stoja zaparkované autá na chodníkoch, ktoré znemožňujú výhľad a obmedzujú chodcov. Autá na chodníkoch parkovať môžu, musia ale chodcom nechať priestor v šírke 1,5 metra. „Nápravu môže zjednať jedine správca komunikácie, ktorý zabezpečí, že priechod bude mať štandardnú šírku a bude umiestnený tak, aby bol dostupný z chodníka bez prekážok. Ďalej je potrebné zreteľne vyznačiť miesta na parkovanie, aby vodiči vedeli, kde parkovať ešte môžu a kde už nie,“ navrhuje riešenie Drahovský.

Polícia občanom odporúča, aby v prípade, že majú informácie o spáchaní priestupku, kontaktovali mestskú políciu na čísle 159.

Čítajte aj: Mestská polícia eviduje v priemere sto odtiahnutí vozidiel za týždeň

Parkovanie na priechodoch
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM