Rôzne

Bratislavské NAJ: Pred 49 rokmi transplantovali v Bratislave prvé srdce

Od prvej transplantácie srdca ubehlo už takmer 50 rokov. Išlo vôbec o prvú takúto operáciu nielen v bývalom Československu, ale aj v strednej Európe.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské NAJ: Pred 49 rokmi transplantovali v Bratislave prvé srdce
3
Galéria
Zdroj: TASR

Presne 9. júla 1968 sa v Bratislave uskutočnila prvá transplantácia srdca. Prvenstvo, ktoré jej už nikto nezoberie. Išlo zároveň o celkovo 24. transplantáciu srdca na svete. Mesto na Dunaji získalo toto privilégium v rámci Československa na úkor Prahy či Brna.

Unikátnu operáciu viedol lekársky tím pod taktovkou Karola Šišku a Ladislava Kuželu na II. chirurgickej klinike Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave na Partizánskej ulici.

Srdce zlyhalo

Darcom srdca bol 46-ročný muž, ktorý utrpel smrteľné poranenie mozgu pri páde z balkóna a príjemcom 54-ročná žena. Operačný zákrok trval viac než päť hodín. Na jeho výsledok s napätím čakala skupina novinárov.

Radostná správa prišla približne o 15:00 hod., kedy doktor oznámil, že pacientka s novým srdcom žije. Nadšenie však netrvalo dlho. Ešte v ten večer prišla nečakaná informácia – transplantované srdce zlyhalo. 54-ročná žena zomrela po piatich hodinách na následky iných ochorení.

Prvá úspešná operácia na Slovensku

Prvú úspešnú transplantáciu srdca v bývalom Československu vykonal chirurg Pavel Firt 31. januára 1984 v pražskom Inštitúte klinickej a experimentálnej medicíny. Príjemca žil s novým srdcom 13 rokov a zomrel v roku 1997 na zlyhanie obličiek.

Na Slovensku sa ďalšia, tentokrát už úspešná, transplantácia srdca uskutočnila až o 30 rokov neskôr. Vykonal ju kolektív lekárov a sestier pod vedením kardiochirurga Viliama Fischera v bratislavskom Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb. V noci z 20. na 21. marca 1998 chirurgický tím transplantoval srdce 58-ročnému mužovi.

Prvá transplantácia srdca v Bratislave
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM