Samospráva

Ombudsman pomôže aj pri problémoch s čiernymi stavbami

Bratislava už má stavebného ombudsmana. Bojoval aj proti skládke v Pezinku.

Ilustračný obrázok k článku Ombudsman pomôže aj pri problémoch s čiernymi stavbami
Zdroj: TASR

Od začiatku januára je bratislavským stavebným ombudsmanom Jaroslav Pavlovič. Ľuďom bude poskytovať poradenstvo pri ochrane verejných záujmov dotknutých výstavbou a tiež chrániť záujmy mesta v tejto oblasti.

„Potrebujeme niekoho, kto bude bojovať za práva ľudí, čo sa týka stavebných procesov. Kto sa zároveň do toho vyzná a má autoritu,“ vyhlásil primátor Matúš Vallo pri predstavovaní novej funkcie na magistráte. Úlohou bude pomôcť obyvateľom porozumieť povoľovacím procesom a vysvetliť ich práva, ak sa cítia byť výstavbou dotknutí.

Biela vrana

Jaroslav Pavlovič v oblasti územného rozvoja pôsobí už 37 rokov. Ako vedúci stavebného úradu napríklad v mestskej časti Staré Mesto, či v Karlovej Vsi. Ako člen pezinskej iniciatívy „Skládka nepatrí do mesta“ v roku 2008 prevzal za Pezinčanov ocenenie Biela vrana za boj proti jej vzniku.

„Som funkčne poradca pre stavebný poriadok. Je to služba, ktorá nenahrádza stavebné úrady či iné orgány kompetentné konať. Veľakrát však ľudia netušia, ako sa môžu chrániť a uplatňovať svoje práva v prípade, že v ich okolí vyrastá čierna stavba,“ povedal Pavlovič.

Jeho úlohou bude pomôcť obyvateľom porozumieť povoľovacím procesom. Pôjde najmä o

  • poradenstvo pri problémoch s čiernymi stavbami,
  • podnety na porušovanie územného plánu,
  • pochybnosti o postupe orgánov, ktoré o výstavbe rozhodujú,
  • iné prípady súvisiace s výstavbou v meste.

Nebude poskytovať konzultáce pri stavebných zámeroch občanov, to je úloha stavebných úradov v jednotlivých mestských častiach.

Termíny

Kontaktovať stavebného ombudsmana sa dá každý pondelok od 9:30 do 12:30 a stredu od 13:00 do 15:00 v priestoroch Kancelárie prvého kontaktu a podateľne na Primaciálnom námestí.

V utorok doobeda a štvrtok po celý deň si možno rezervovať konkrétny termín prostredníctvom kalendára na webstránke hlavného mesta.

Postavenie mesta v stavebnom konaní

Bratislava má v konaniach stavebných úradov postavenie dotknutého orgánu a zároveň je orgánom územného plánovania.

Je v osobitnom záujme hlavného mesta, aby všetci účastníci výstavby na území Bratislavy dodržiavali územný plán a všeobecne záväzné predpisy platné v oblasti územného plánovania a výstavby.

Bratislava však nie je v konaniach podľa stavebného zákona ani stavebným úradom, ani odvolacím či nadriadeným orgánom stavebného úradu.

Preto nie je oprávnené riešiť odvolania, sťažnosti, petície ani iné mimoriadne opravné prostriedky smerujúce proti rozhodnutiam stavebných úradov. Nie je oprávnené poskytovať ani právne poradenstvo vyhradené advokátom ani nenahrádza pôsobnosť verejného ochrancu práv (ombudsmana).

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM