Rôzne

Bratislava sa opäť zapojila do projektu firemného dobrovoľníctva Naše Mesto

Podujatie Naše Mesto už 13 rokov prepája firmy, samosprávy a mimovládny sektor s jasným cieľom – vyčistiť, skrášliť a viditeľne zlepšiť mestá.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava sa opäť zapojila do projektu firemného dobrovoľníctva Naše Mesto
5
Galéria
Zdroj: Bratislava - Magistrát

Hlavné mesto sa aj tento rok zapojilo do najväčšieho podujatia firemného dobrovoľníctva na Slovensku – Naše Mesto. Dobrovoľníci čistili areál historickej Prüger-Wallnerovej záhrady pri Horskom parku. S ďalšími aktivitami sa pridali aj naše organizácie – Múzeum mesta Bratislavy a Mestské lesy v Bratislave. Informoval o tom hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Upratali mesto aj les

Dobrovoľníci zapojení do podujatia Naše Mesto sa od piatka rána pustili do upratovania Prüger-Wallnerovej záhrady, ktorá vznikla koncom 19. storočia. Prírodné prostredie vrátane mokraďovitých úsekov poskytuje biotopy pre rôznu faunu a flóru vrátane druhov európskeho významu.

Napriek viacerým snahám o revitalizáciu záhrady ostáva i naďalej zanedbaná a pre verejnosť neprístupná. Dobrovoľníci čistili záhradu od navezeného odpadu, invazívnej vegetácie, ktorá utláča pôvodné rastlinné druhy a pomohli vyčistiť aj historické stavebné prvky.

„Mestské lesy v Bratislave zorganizovali v rámci podujatia čistenie rieky Vydrica, čistenie lesa v Kačínskej doline od Rotundy smerom na Kačín, čistenie areálu v Krasňanoch. Taktiež očistenie a natretie drevených prvkov cestou na Kačín, čistenie chodníka Partizánska lúka od odpadkov, čistenie lesa a obnovu mobiliáru v oblasti Kamzík,“ vymenoval Bubla. Čistil sa aj areál okolia Starej Klenovej a dobrovoľníci natierali drevené prvky na Partizánskej lúke.

Krajší Devín aj Rusovce

Zapojilo sa aj Múzeum mesta Bratislavy. Na hrade Devín pomohlo zhruba 160 dobrovoľníkov skrášliť areál tejto národnej kultúrnej pamiatky. „Odstraňovali náletovú zeleň a buriny, vyzbierali kamene, maľovali drevené prvky a pomohli pri prácach na archeologickom výskume v areáli pamiatky,“ spresnil Bubla. Na antickej Gerulate v Rusovciach odstraňovali dobrovoľníci náletovú zeleň a buriny, vyzbierali kamene, upravili trávniky, dosadili kvety a maľovali drevené prvky v areáli.

Podujatie Naše Mesto už 13 rokov prepája firmy, samosprávy a mimovládny sektor s jasným cieľom – vyčistiť, skrášliť a viditeľne zlepšiť mestá. Každoročne si tisíce dobrovoľníkov z firiem obliekajú rovnaké tričká a počas dvoch júnových dní sa zapájajú do dobrovoľníckych aktivít po celom Slovensku. Organizátorom podujatia Naše Mesto je Nadácia Pontis.

Upratovanie počas akcie Naše mesto
5
Galéria
Zdroj: Bratislava - Magistrát

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM